Župa cez víkend zaočkovala vyše 8-tisíc ľudí, v Piešťanoch svoje vakcinačné centrum zatiaľ neotvorí

Kvôli prvej dávke vakcíny proti ochoreniu covid-19 cestovali počas uplynulého víkendu viacerí Piešťanci do Trnavy alebo Skalice. Tamojšie očkovacie centrá zriadil Trnavský samosprávny kraj. O ich rozšírení do ďalších miest bude uvažovať, keď bude dosť vakcín.

Trnavská župa zabezpečila 13. a 14. marca prevádzku troch vakcinačných centier. Okrem Trnavy a Skalice aj v Dunajskej Strede. Dohromady tam dostalo prvú dávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca 8 327 ľudí. Za štyri uplynulé víkendy ambulantní lekári v župných centrách zaočkovali spolu takmer 19-tisíc záujemcov.

„Odhadujem, že nás čaká 25 očkovacích víkendov, pričom sa postupne pripravujeme aj na podávanie druhej dávky v horizonte 10 týždňov po prvej. Ako sme avizovali, v prípade zvýšenia počtu dostupných vakcín sme pripravení zriadiť podobné centrá v ďalších mestách,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Nateraz zásobovanie existujúcich centier vakcínami neumožňuje naplniť ani ich maximálnu kapacitu. „Ak by kapacity týchto centier v budúcnosti nestačili na použitie všetkých postupne dodávaných množstiev vakcín, budeme uvažovať o ich rozšírení,“ dodal J. Viskupič.

Župa svoje očkovacie centrá zabezpečuje po priestorovej, administratívnej aj materiálovo-technickej stránke v spolupráci s ambulantnými lekármi a zdravotnými sestrami. S administráciou a pozorovaním zaočkovaných ľudí pomáhajú pedagógovia a študenti stredných zdravotníckych škôl.

V župných centrách dostali počas uplynulého víkendu vakcínu AstraZeneca ľudia vo veku od 60 do 70 rokov. Očkovacie centrum, ktoré prevádzkuje Nemocnica Alexandra Wintera v budove piešťanskej polikliniky, je aktuálne určené pre starších ľudí, ktorí dostávajú vakcínu Pfizer/BioNTech. Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že v najbližších dňoch predstaví nový systém registrácie na očkovanie, ktorý bude efektívnejší a jednoduchší.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa TTSK Ilustr. foto: TTSK