Zomrel Ján Horňák

Vo veku 67 rokov nás navždy opustil organizátor prehliadky historických vozidiel Piešťanské Zlaté stuhy Concours d´Élégance, motokárový pretekár a zberateľ oldtimerov, Ján Horňák. Informovala o tom piešťanská radnica na svojej web stránke.

Ján Horňák bol laureátom Ceny mesta Piešťany, v roku 2018 získal ocenenie Filantrop roka 2017 za organizáciu prehliadok historických vozidiel. Podujatie, ktoré do kúpeľného mesta dokázalo každoročne prilákať množstvo návštevníkov, organizoval takmer 20 rokov. Vlani sa kvôli pandémii neuskutočnilo, tento rok sa s veľkým úspechom konalo koncom augusta.

„Všetko sa to začalo v roku 1932, keď sa v Piešťanoch po prvý raz uskutočnilo podujatie, na ktorom sa zišli majitelia nových vozidiel. Pokračovalo to ďalej, až kým všetko neprerušila druhá svetová vojna. Piešťanské Zlaté stuhy, ako ich poznáme dnes, pri svojom vzniku nadviazali na podujatie, ktoré v 80. rokoch robili nadšenci pod vedením Vojtecha Anderleho. Avšak to boli jednodňové zrazy,“ zaspomínal Ján Horňák v máji 2019 v rozhovore pre Novinky z Piešťan.

Mnohí účastníci zo zahraničia si toto podujatie natoľko obľúbili, že si ubytovanie v tunajších hoteloch zabezpečujú niekoľko mesiacov vopred. Piešťanské Zlaté stuhy inšpirovali aj organizátorov podobného zrazu historických vozidiel v Košiciach. Celá akcia bola otvorená pre verejnosť a bezplatná. Bodkou za každým ročníkom bol ohňostroj nad hladinou Váhu, ktorý z nábrežia sledovali tisícky ľudí.

Medzinárodná federácia zberateľov historických vozidiel vďaka pozitívnym ohlasom na Piešťanské Zlaté stuhy poverila Jána Horňáka, aby usporiadal Svetovú rally. Tá sa v Piešťanoch konala v roku 2016.

 

Blízko k automobilom mal Ján Horňák od mladosti. Takmer dvadsať rokov jazdil na motokárach, bol trojnásobným majstrom Slovenska a päť rokov reprezentoval Československo v zahraničí. Oldtimerom sa začal venovať po ukončení športovej kariéry. V Moravanoch nad Váhom založil Classic Car Museum. Jeho cieľom bolo, aby kultúrne a technologické dedičstvo v podobe elegantných automobilov zostalo zachované aj pre nasledujúce generácie.

Jána Horňáka si môžete pripomenúť v rozhovore, ktorý sme publikovali v máji 2019, ale aj prostredníctvom videí venovaných exponátom jeho múzea, ktoré počas pandémie pripravila Mestská knižnica mesta Piešťany.

Text a foto: Martin Palkovič

Zdroj: piestany.sk