Známka s piešťanským motívom medzi najkrajšími na svete

Poštová známka z emisného radu Umenie: Alfons Mucha získala 5. miesto v súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA. Je na nej motív z obrazu s názvom Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia, ktorý môžu obdivovať návštevníci hotela Thermia Palace.

Grand Prix de l’exposition WIPA organizujú od roku 1981 vo Viedni a filatelisti ju považujú za najprestížnejšiu súťaž o najkrajšie známky sveta. Medzinárodná porota tentoraz ocenila aj slovenskú známku vydanú 25. novembra 2015 a predstavenú v piešťanskom hoteli Thermia Palace. Má nominálnu hodnotu 1,20 eura a vyšla v náklade 80-tisíc kusov.

Jej predlohou je obraz s názvom Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia od Alfonsa Muchu. Svetovo uznávaný český umelec ho namaľoval v roku 1932 v Nice a venoval piešťanským kúpeľom. Od začiatku vedel, že bude umiestnený nad dverami jedálne hotela Thermia Palace, kde sa nachádza aj dnes.

Vrátili ho tam v roku 2006 po tom, čo ho za doteraz nevyjasnených okolností neznámi páchatelia ukradli. Po diele pátral Interpol aj návštevníci kúpeľov, ktorí do celého sveta posielali pohľadnice s jeho vyobrazením a kontaktom na políciu.

Známku koncom novembra pokrstila v Piešťanoch veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Lívia Klausová, ktorá sa zúčastnila aj otvorenia výstavy venovanej Alfonsovi Muchovi vo Vile Dr. Lisku.

mucha_znamka_vystava_04

Text a foto: Martin Palkovič Ilustr. obr.: postoveznamky.sk