Zmeny v platenom parkovaní posunuli na máj

Radnica chcela spoplatniť parkovanie na uliciach Teplická, Sládkovičova, Meštianska, Štúrova a Pod Párovcami od 1. novembra 2019. Chýbajú však nové parkovacie automaty aj samoobslužná rampa na Nálepkovej. Poslanci preto na septembrovom zastupiteľstve súhlasili, aby niektoré zmeny parkovacej politiky začali platiť až v máji 2020.

Dovtedy príde k zásadným úpravám na najväčšom parkovisku v centre Piešťan. Vodiči budú môcť po novom využiť cestu okolo bistra Perla a pribudne tam 50 parkovacích miest.

„Budú tam dva vjazdy a jeden výjazd. Rampa bude čítať evidenčné číslo vozidla a v dvoch pokladniach sa bude dať platiť mincami, bankovkami aj kartami,“ vysvetlila Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.

Nová rampa má začať slúžiť v priebehu novembra. Na začiatku však pôjde o skúšobnú prevádzku, preto bude pri vstupe na parkovisko na Nálepkovej ulici prítomná aj obsluha.

Mesto chce, aby rampa umožnila krátkodobé parkovanie na jednu alebo dve hodiny bez poplatku pre majiteľov parkovacích kariet. To má umožniť čítačka evidenčných čísel vozidiel.

Od augusta môžu na Nálepkovej parkovať majitelia kariet bez poplatku len počas víkendov. Cez pracovné dni platia parkovné rovnako ako ostatní.

Verejné obstarávanie na nové parkovacie automaty spustila radnica koncom septembra. Potrebuje ich 23. Okrem mincí a bankoviek majú umožňovať aj platbu kartou. Budú napojené na kontrolný systém mestskej polície a vodičom umožnia aj platbu zaslaním SMS. V rozpočte Piešťan je na tento účel vyhradených 160-tisíc eur.

Vedenie radnice sa na jar pustilo do zmien v parkovacej politike bez odbornej štúdie, ktorá by naznačovala ako situáciu riešiť. Na takýto dokument nechalo predchádzajúce zastupiteľstvo v mestskom rozpočte 40-tisíc eur, radnica ju však doteraz neobjednala. V septembri poslanci prijali uznesenie, aby si nechala štúdiu vypracovať.

Text a foto: Martin Palkovič