Zimný štadión zrejme potrebuje opravu, Fico neodpovedá

Ak sa potvrdí únik chladiaceho média, čaká ľadovú plochu finančne náročná rekonštrukcia. Primátor požiadal premiéra o stretnutie, ktorého témou má byť aj zmena účelu dotácie na novú tréningovú halu. Odpoveď ani po dvoch mesiacoch nedostal.

Milión eur, ktoré má už samospráva na účte, treba minúť do konca tohto roka. Zaviazala sa, že za peniaze, ktoré jej poskytol Robert Fico, postaví novú krytú ľadovú plochu. Majú na nej prioritne trénovať mladí slovenskí hokejisti. Predpokladané náklady však prevyšujú poskytnutú sumu a v mestskom rozpočte by poslanci rozdiel hľadali len veľmi ťažko.

Čoskoro budú musieť zrejme vyriešiť aj otázku, za čo opravia existujúci zimný štadión. Ich kolegyňa a členka dozornej rady ŠHK 37 Piešťany Iveta Babičová na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva povedala, že hokejový klub má podozrenie na únik chladiaceho médiá. Potvrdiť alebo vyvrátiť to má plánovaná tlaková skúška.

V krajnom prípade bude potrebná výmena chladiacej sústavy. Zaplatiť by ju mala samospráva, pretože ide o jej majetok. Spoločnosť ŠHK 37 Piešťany má zimný štadión v prenájme.

Niektorí poslanci poj jej slovách naznačili nevýhodnosť takéhoto zmluvného vzťahu. Bývalý primátor Remo Cicutto reagoval, že v súčasnosti mesto prispieva hokejistom na energie 150-tisíc eur ročne. Keď zimný štadión prevádzkovalo, odchádzalo z rozpočtu 8 mil. korún (vyše 265-tisíc eur).

Členovia zastupiteľstva sa nakoniec dohodli na vytvorení komisie, ktorá nájde najoptimálnejšie riešenie výstavby, financovania a prevádzky tréningovej haly. Stotožnili sa tak s návrhom poslancov Denisa Kristeka a Andreja Klapicu.

V hre zostáva aj zmena účelu dotácie z úradu vlády. S tým by však musel súhlasiť premiér Robert Fico.

Text: Martin Palkovič Foto: Mário Pelták