Zavraždenej dcére Ľ. Wintera venujú spomienkový kameň

Najmladšia dcéra muža, ktorému Piešťany ďakujú za svoju slávu, zahynula v koncentračnom tábore Bergen Belsen. Jej vnučka Andrea Schulz-Steinel iniciovala osadenie pamätného kameňa Stolperstein, ktorý po celej Európe pripomína obete holokaustu.

Mária Schulzová, rod. Winterová sa narodila v roku 1907 v Piešťanoch ako najmladšia dcéra Ľudovíta a Leonky Winterovcov. S manželom Pavlom Schulzom mala dve deti – Andreja a Ágnes. Celá rodina šťastne žila v budove známej ako Zelený strom.

Počas nacistickej okupácie sa Mária s deťmi musela pre svoj židovský pôvod ukrývať. Napriek tomu ju gardisti na základe udania 5. januára 1945 odvliekli.

„Až 60 rokov od jej odvlečenia sa môj otec Andrej Schulz za pomoci Židovskej obce v Bratislave dozvedel, že bola zavraždená v koncentračnom tábore Bergen Belsen. Minulý rok som navštívila bývalý koncentračný tábor Bergen Belsen, aby som sa v mene rodiny poklonila pamiatke starej mamy Márie, ktorá tu bola zavraždená vo veku 38 rokov,“ píše v pozvánke na podujatie Andrea Schulz-Steinel, vnučka Márie Schulzovej.

„Človek je až vtedy zabudnutý, keď sa zabudlo jeho meno,“ cituje Andrea Schulz-Steinel Talmud a dodáva: „Táto veta inšpirovala akademického sochára Gunthera Demniga k vytvoreniu projektu Stolpersteine.“

Spomienkové kamene „Stolpersteine“ (doslovný nemecký preklad: kamene, o ktoré sa potknete) pripomínajú a ctia si pamiatku obetí nacistickej genocídy a holokaustu.

Dodnes bolo uložených okolo 50-tisíc kameňov v 18 krajinách Európy. Ide o kameň s medenou tabuľkou a menom obete, ktorý je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného, čím sa vytvorí symbolické prepojenie obete s jej posledným domovom, rodinou ako aj súčasnou dobou.

Pamätník vo verejnom priestore na chodníku zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a okoloidúci sa pri čítaní textu na kameni v chodníku symbolicky poklonia pred obeťou.

„Dnes som veľmi hrdá na to, že za podpory Mesta Piešťany prinesiem prvý pamätný kameň Stolperstein do Piešťan,“ uzatvára Andrea Schulz-Steinel.

Jeho slávnostné uloženie sa uskutoční 6. augusta 2016 o 15.00 h pred Zeleným stromom na Winterovej ulici v Piešťanoch.

Zdroj: Tlačová správa/pozvánka na podujatie Ilustr. foto:  Jwh/de.wikipedia.org/wiki