Zavlažujeme záhradu: Ktorý systém bude najvhodnejší pre vás?

Nechcete venovať váš drahocenný čas polievaniu trávnika či rastlín? V tom prípade sa oplatí zainvestovať do zavlažovacích systémov. Tie oceníte, pokiaľ často nie ste doma a nestíhate myslieť na pravidelné ručné zavlažovanie prostredníctvom krhly či hadice. Pri výbere konkrétneho riešenia je potrebné zvážiť najmä jeho účel.

Zavlažovanie jednotlivých rastlín

Ak plánujete zavlažovací systém využívať na polievanie kvetov, stromov alebo skaliek, ideálnou voľbou je obvykle kvapková závlaha. Ako už napovedá jej názov, vodu nestrieka, ale kvapká. Vďaka tomu sa voda dostane priamo do pôdy – ku koreňom rastlín. Nedochádza tak k výrazným stratám a plytvaniu.

Ako funguje kvapková závlaha?

Benefitom kvapkovej závlahy je jednoduchosť celého systému. Vo väčšine prípadov pozostáva len z ohybného potrubia, ktoré je vedené okolo jednotlivých rastlín. Kvapky vody sa do pôdy dostávajú prostredníctvom drobných otvorov.

Praktický tip: Dobrou alternatívou kvapkovej závlahy môže byť aj takzvaná mikrozávlaha. Tá je rovnako určená na polievanie jednotlivých rastlín, pričom využíva citlivé postrekovače dávkujúce malé množstvo vody.

Zavlažovanie väčších plôch

Na zavlažovanie trávnikov a iných väčších plôch sa štandardne využívajú systémy s tryskami či záhradnými postrekovačmi. Tie môžu byť výsuvné, takže po vypnutí sa zasunú do zeme a nebudú prekážať pri kosení. Vďaka vysokému tlaku vody majú postrekovače veľký dosah. Kľúčom k úspechu je ich správne rozloženie v rámci pozemku.

Z čoho sa skladá zavlažovací systém?

Každý zavlažovací systém pozostáva z potrubí na vedenie vody. V mnohých prípadoch sa využívajú rozličné hadicové spojky, tesnenia, kolená či elektro-ventily. Podstatnou súčasťou sú taktiež filtre a riadiace jednotky. Kde získate všetky tieto komponenty? V dnešnej dobe je najrýchlejšie a zároveň najpohodlnejšie nakupovanie cez internet, na ktorom nájdete prakticky všetko. Skvelým príkladom je e-shop instalko.sk. Ďalšou z možností sú však kamenné záhradkárstva a predajne záhradnej techniky.

(Reklamný článok)