Zastavajú Červenú vežu? Beethovenova alej má predĺžené povolenie

Obľúbený rekreačný priestor nad kúpeľným mestom možno už čoskoro zmenia na nepoznanie stavebné stroje. Pri poľnej ceste vedúcej z Červenej veže na Havran sa objavila tabuľa oznamujúca začiatok výstavby obytného a relaxačného súboru Beethovenova alej. V prvej etape má vzniknúť infraštruktúra.

Za projektom s predpokladanými nákladmi 49 mil. eur je spoločnosť Iuris Group. Podľa medializovaných informácií má na Červenej veži vzniknúť rezidenčná štvrť a dovolenkový rezort s hotelom a akvaparkom.

Architektonická súťaž na tento projekt sa uskutočnila ešte v roku 2011, o rok neskôr developer spustil informačnú kampaň pre potenciálnych záujemcov. Stavebný úrad obce Banka vydal stavebné povolenie na realizáciu infraštruktúry ešte v roku 2013. V októbri 2016 spoločnosť BA realitná s. r. o. požiadala o jeho predĺženie.

Od začiatkom bolo problémom tohto projektu napojenie na Topoľčiansku cestu. Malo by viesť okolo cintorína v obci Banka.

V prípade realizácie celého plánovaného projektu, by sa Červená veža významne zmenila. Beethovenova alej počíta so vznikom 164 stavebných pozemkov s možnosťou výstavby rodinných domov na kľúč. Súčasťou rekreačnej časti má byť akvapark, trojhviezdičkový hotel a 150 chatiek.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič