Začína sa asistované sčítanie obyvateľov

Asistované sčítanie obyvateľov sa na Slovensku bude realizovať v termíne od 3. mája do 13. júna. Mesto Piešťany zverejnilo adresy kontaktných miest.

Asistované sčítanie je určené predovšetkým pre digitálne vylúčených obyvateľov, to znamená pre tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nemohli sčítať sami prostredníctvom elektronického formulára. Ide najmä o ľudí bez internetu, seniorov či marginalizované komunity.

Na kontaktnom mieste zriadenom samosprávou bude pre takýchto ľudí k dispozícii stacionárny asistent, ktorý im pomôže sa sčítať alebo poskytne techniku, aby sa takíto ľudia sčítali sami. V prípade, že niekto nemôže navštíviť kontaktné miesto, môže si mobilného asistenta objednať k sebe domov zavolaním na obec alebo na číslo call centra.

„Výhodou kontaktných miest okrem pomoci stacionárneho asistenta je aj to, že sa nevzťahujú na trvalý pobyt v obci, preto ich môže navštíviť ktokoľvek a kdekoľvek. Ak ste na víkend na chate, môžete sa pokojne prísť sčítať na kontaktné miesto tam, kde práve ste,“ uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.

Každý mobilný asistent bude vybavený preukazom, ktorý predloží pri kontakte s obyvateľom. Jeho totožnosť je možné si spätne overiť zavolaním na obec. Pri podozrení, že ide o falošného asistenta, treba kontaktovať políciu a upozorniť aj obec.

Na území miest a obcí budú pôsobiť i mobilní asistenti, ktorí navštívia domácnosť obyvateľa v prípade, že o takúto službu občan požiada. Obyvateľ môže o takúto službu požiadať napríklad z dôvodu imobility, potom ho podľa hovorkyne navštívi mobilný asistent a sčíta ho.

V rámci Piešťan budú pre obyvateľov zriadené štyri kontaktné miesta:

1. Mestský úrad Piešťany, Nám. SNP 1475/3, tel. č. 033/7765311, msu@piestany.sk
PO, UT, ŠT, 8:00 – 15:00
STR 8:00-  16:30
PIA 8:00 – 14:00

2. Služby mesta Piešťany, Valová 1919/44
Pracovné dni 13:00 – 15:00

Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany, A.Dubčeka 27
Pracovné dni 13:00 – 15:00

4. Základná škola E. F. Scherera, E. F. Scherera 40
Pracovné dni 13:00 – 15:00

Zdroj: piestany.sk