Začína sa plošné testovanie, viac odberných miest bude v Piešťanoch cez víkend

Vláda ohlásila opätovné celoplošné testovanie na ochorenie covid-19. Je s ním spojený zákaz vychádzania, ktorý ministri predĺžili do 7. februára. Na cestu do práce aj do prírody bude potrebné potvrdenie o antigénovom alebo PCR teste.

Plošné testovanie sa na celom Slovensku koná od 18. do 26. januára. Ľudia si môžu nechať spraviť test aj na miestach, kde prebieha vyšetrenie pomocou antigénových testov kontinuálne. V Piešťanoch sú to kúpele a areál hotela Granit. Cez víkend (23. a 24. januára) bude v Piešťanoch viac odberných miest. Pripravuje ich samospráva, ktorá na tento účel hľadá dobrovoľníkov.

„Ktokoľvek si od zajtra (18. januára, pozn. red.) spraví test, bude sa ním preukazovať od 27. januára do 2. februára, kdekoľvek ho bude potrebovať,“ povedal na nedeľnej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Viac odberných miest bude v Piešťanoch, a pravdepodobne aj v okolitých obciach, otvorených cez víkend – podobne ako pri prvom kole celoplošného testovania na prelome októbra a novembra.

Rozdiel je v tom, že ľudia si nemusia nechať spraviť test iba počas soboty a nedele (23. a 24. januára), ale bude im platiť aj potvrdenie o vyšetrení na covid-19 s dátumom od pondelka 18. januára. Na jedno z dvoch odberných miest fungujúcich v Piešťanoch preto môžu zájsť už  počas pracovného týždňa.

Zoznam odberných miest, ktoré budú v Piešťanoch prístupné počas soboty a nedele od 8.00 do 20.00 h s dvoma pol hodinovými prestávkami v čase medzi 11.00 a 12.00 h, a medzi 17.00 a 18.00 h.


1. Základná škola Mojmírova – Pavilón A, Mojmírova 98/30


2. Stredná odborná škola obchodu a služieb, Mojmírova 99/28


3. Základná škola Holubyho – telocvičňa, Holubyho 1053/1


4. Cirkevná spojená škola – telocvičňa, Pod Párovcami 1392/127


5. Hotelová akadémia Ľ. Wintera – vstup od parkoviska, viacúčelová sála, Stromová 1329/34


6. Gymnázium Pierra de Coubertina – nová budova prízemie, Nám. SNP 1493/9


7. MsKS KSC Fontána, vestibul kina, Beethovenova 1794/8


8. MsKS – Malá scéna Ivana Krasku, A. Dubčeka 2400/27


9. Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s.Kongresové centrum, Kúpeľný ostrov 4445/13


10. Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s. – Napoleonské kúpele, Kúpeľný ostrov


11. Mestská knižnica mesta Piešťany – prízemie, Školská ul. 19


12. Stredná odborná škola technická – vstup, prízemie školy, Nová 5245/9


13. Základná škola E. F. Scherera – telocvične, E. F. Scherera 4874/40


14. Základná škola Brezová – telocvične, Brezová 2876/19


15. Stredná odborná škola záhradnícka – vstup, prízemie školy, Brezová 2


16. RDD Kocurice – vstup, miestnosti na prízemí, Ul. Družby 4183/26


17. Služby mesta Piešťany, p. o. – exteriér, Skleníkové hospodárstvo – Záhrada Kanada, Vrbovská cesta


18. Vojenský kúpeľný ústav – hotel Granit, Teplická 81


Podľa uznesenia vlády bude od 27. januára do 2. februára potrebné potvrdenie o negatívnom výsledku testu pri ceste do práce, ale aj pri pobyte v prírode a individuálnom športe v rámci okresu. Taktiež pri ceste na čerpaciu stanicu a poštu, do banky, trafiky, servisu bicyklov a motorových vozidiel, na výdajné miesto internetových obchodov. Test nepotrebujú iba deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov.

Výnimku majú tiež ľudia, ktorí prekonali covid-19 a budú mať pri sebe potvrdenie, ktoré nie je staršie ako 90 dní. Testy nemusia absolvovať ani tí, ktorí boli očkovaní dvoma dávkami vakcíny a od druhej dávky uplynulo 14 dní.

Test nie je potrebný pri ceste do najbližších potravín, drogérie a lekárne, pri ceste na testovanie, k lekárovi, na pohreb blízkej osoby, pri ceste za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo pri prechádzke so psom do vzdialenosti 1 000 metrov od domu.

Po celoslovenskom testovaní bude nasledovať testovanie v 37 najhorších okresoch. Ich obyvatelia budú potrebovať potvrdenie o negatívnom výsledku testu aj v období medzi 3. a 7. februárom. Ľudia žijúci v 36 okresoch, ktoré na tom budú lepšie, ďalší test nemusia podstúpiť.

Mesto Piešťany pripravuje otvorenie viacerých odberných miest na víkend (23. a 24. januára). Prístupné by mali byť od 8.00 do 20.00 h. Minulý týždeň zverejnilo výzvu pre dobrovoľníkov, ktorí chcú v tomto termíne s testovaním pomôcť. O ďalších podrobnostiach budeme informovať.


Aktuálne majú záujemcovia o testovanie na ochorenie covid-19 v Piešťanoch možnosť nechať si urobiť vyšetrenie zdarma antigénovými testami v dvoch odberných miestach. Testuje sa počas pracovných dní, cez víkendy a sviatky boli odberné miesta doteraz zatvorené. V Piešťanoch nie je zatiaľ možné sa na antigénové testovanie vopred objednať.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Kúpeľný ostrov, Kúpeľný dom Napoleon III, pondelok až piatok od 10.00 do 18.00 h

Hotel Granit (Vojenský kúpeľný ústav), Teplická 81, pondelok až piatok od 8.00 do 16.00 h

Posledné odbery sú vykonávané cca 30 min. pre koncom otváracej doby, z dôvodu vyhodnocovania testov.

Podľa informácií zverejnených ministerstvom zdravotníctva je možné sa na bezplatné antigénové testovanie aj objednať, najbližšie takéto odberné miesta sú v Trnave a Topoľčanoch.

Každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie pomocou PCR testu. Elektronický formulár nájdete na adrese korona.gov.sk.


 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič