Z Piešťan do Trenčína po novej cyklotrase koncom mája

Začala sa dlho očakávaná výstavba úseku Vážskej cyklomagistrály, vďaka ktorému budú Piešťany napojené na cyklistickú trasu spájajúcu Hornú Stredu s Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom.

Dĺžka úseku medzi piešťanskou Bodonou a hranicou Trnavského kraja pri obci Horná Streda je 3,6 km. Župa za cyklotrasu zaplatí takmer 500-tisíc eur, pričom jej pomôžu fondy Európskej únie. Spoločnosť Strabag, ktorá vyhrala verejné obstarávanie, má na realizáciu projektu podľa platnej zmluvy tri mesiace.

Začiatok výstavby ohlásil v utorok 22. februára predseda TTSK Jozef Viskupič. Trnavská župa týmto projektom nadväzuje na cyklochodník medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom. Ten bol dokončený v máji 2018 a Trenčiansky samosprávny kraj naň nadviazal ďalším úsekom, po ktorom sa cyklisti bezpečne dostanú až do Trenčína.

Okolo Biskupického kanála bude po existujúcej komunikácii viesť chodník pre cyklistov, ktorý budú môcť ľudia využívať pri dochádzaní do práce, ale i pri aktívnom trávení voľného času. Súčasťou projektu je aj prístrešok, kde si okoloidúci môžu dobiť mobilný telefón pomocou fotovoltaického panelu. Jeho súčasťou budú aj stojany na bicykle, lavičky a stôl.

Kraj získal príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 465-tisíc eur, pričom ďalších 24-tisíc eur tvorí jeho spolufinancovanie.

„Vážska cyklomagistrála je najstaršou slovenskou cyklotrasou. Prechádza niekoľkými krajmi a v našom kraji sa nachádza približne 58 kilometrov z nej. Navyše sa na ňu budú napájať ďalšie, lokálne cyklotrasy. Ponúkneme tak ekologickú, atraktívnu a bezpečnú alternatívu k motorovej doprave,“ povedala cyklokoordinátorka Trnavského kraja Silvia Szokolová.

Trnavská župa pripravuje výstavbu ďalších úsekov Vážskej cyklomagistrály, ktorá sa ťahá od Komárna aktuálne po Strečno s ambíciou pokračovať až po Čierny Váh. Aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa výstavby 1,7 kilometra dlhého úseku medzi Sereďou a Šúrovcami v predpokladanej hodnote 384-tisíc eur. Stavebné práce by mali začať na jar. Ďalším úsekom v príprave je Šúrovce – most Siladice v dĺžke 5,4 km za 1,28 milióna eur alebo úsek od obce Zavar po automobilku vrátane cyklolávky cez diaľnicu D1 v hodnote 2,1 milióna eur. Tieto projekty chce kraj spolufinancovať z európskych zdrojov, no nad tento rámec má vo svojom rozpočte na tento rok vyčlenené dva milióny eur.

Text a foto: Martin Palkovič