Z aktivistov sú politici: Nechceme zostať odrezaní od ľudí

Pred rokom a pol sa na diskusii v klube ŽiWell stretli aktivisti, z ktorých sú dnes primátori a poslanci. O tom, ako svoje pôsobenie v komunálnej politike vidia teraz, debatovali včera podvečer na tom istom mieste.

Hosťami moderátorky Barbory Piovarčivoej boli Peter Bročka, Miroslav Kollár, Juraj Smatana a Tomáš Hudcovič. Prví dvaja sa po komunálnych voľbách v roku 2014 stali primátormi Trnavy a Hlohovca. Zvyšní sú členmi mestských zastupiteľstiev v Považskej Bystrici a Piešťanoch.

Podľa Miroslava Kollára je dobré, ak sa aktivisti zaujímajú o veci verejné. Nie všetky ich riešenia je však možné aplikovať v praxi. Aj preto je nutné, aby sa profesionalizovali a naučili sa pravidlá samosprávy.

„Politika je pokračovaním aktivizmu, ale inými prostriedkami,“ reagoval Juraj Smatana. Veľkým problémom našej krajiny je podľa neho fakt, že ľudia rozumejú lepšie futbalu ako demokracii.

Členovia iniciatívy Spoločne pre Piešťany si podľa jej šéfa Tomáša Hudcoviča pred voľbami mysleli, že všetko dokážu sami, ale narazili na úradnícke štruktúry a preto sa rozhodli kandidovať. Aktuálne podľa neho zlyháva výkonná moc.

„Nehádame sa preto, že by sme sa chceli hádať, ale preto, že musíme upozorňovať na veci, ktoré nefungujú,“ povedal poslanec piešťanského zastupiteľstva. V Piešťanoch treba podľa neho už teraz treba začať robiť na rozpočte na nasledujúci rok: „Peňazí je dosť, ale je otázka na čo sa použijú.“

Primátor Trnavy si myslí, že najdôležitejšie je zostať v kontakte s ľuďmi. „Moji predchodcovia boli vnímaní, že sú odrezaní od sveta. Dúfam, že mne sa to nestane,“ zhodnotil Peter Bročka. Sám si nevie predstaviť byť primátorom dlhšie ako osme rokov bez toho, aby „sa nezbláznil.“

Text a foto: Martin Palkovič