Vyžeňte nechcených návštevníkov z vašej záhrady!

Záhrada ako kráľovstvo si vyžaduje takmer ideálne podmienky pre rast, výživu, ale aj ochranu úrody. Práve ochranný záhradný materiál jej môžeme poskytnúť len my – vyhotovením, montážou a neustálym vylepšovaním. Dnes zodpovieme, prečo a ako používať odpudzovače, plašiče a pasce v záhradách.

Vtáctvo, zver a hlodavce odpudzujeme len humánnym spôsobom za podmienok, že vybrané odpudzovače neohrozujú kvalitu úrody, ľudské zdravie a kondíciu domácich úžitkových zvierat. Taktiež nás svojou aktivitou neobmedzujú pri pohybe či relaxovaní na záhrade. Z toho vyplývajú ich základné funkčné vlastnosti a parametre.

– Odpudzovače podľa cielenej zveri a škodcov

V základnom sortimente rozlišujeme odpudzovače vtákov, hlodavcov, kún, krtov, domácej a lesnej zveri. Mnohé z nich (kuny a hlodavce) predstavujú zvýšené riziko nielen v prostredí záhrad a okolia domov, ale aj v období obmedzeného dosahu k potrave a teplu pre autá a sezónne uskladnené náradie a stroje.

– Odpudzovače podľa spôsobu využitia

Odpudzovače pracujú buď na princípe mechanicky riadených nastavení, alebo pomocou elektrickej či ultrazvukovej regulácie. Z toho vyplýva najpoužívanejšia kategorizácia odpudzovačov na:

Obľúbené mechanické odpudzovače

Vieme ich prezentovať na príklade ochrany pred vtákmi a lesnou zverou. Môžu mať funkciu automatického plašenia na princípe plynového dela. Takýto plašič si musí okrem dostatočnej výbušnej sily zachovávať hlasnú detonáciu. Inak sa význam stráca. Treba však rátať s možným nárastom akustického tlaku niekedy až na 120 db. Jednotlivé výstrely zostávajú riadené pomocou regulačného ventilu pri intervale od niekoľkých sekúnd až po 20 – 30 min. V rámci poľnohospodárstva nachádzajú uplatnenie pri ochrane obilia, viníc a ovocia.

Populárne elektrické odpudzovače

Elektrickým odpudzovaním sa v záhradách najčastejšie zbavujeme hlodavcov, krtov a hadov. Vyberáme si len tie, čo garantujú pôsobenie vibrácií pri nízkych frekvenciách. Vo svojej podstate vydávajú a prenášajú zvuk len zeminou. Prenos je v celom rozsahu účinný, čo má za následok, že škodcovia opúšťajú daný priestor. Vydávaný zvuk nie je zautomatizovaný ani pravidelný, preto si naň nedokážu zvyknúť. Nad zem sa dostáva len minimum zvuku, čo je prospešné pre ľudí a domáce zvieratá.

Moderné ultrazvukové odpudzovače

Majú azda najširšie využitie na ochranu pred škodcami, a to od plašenia vtáctva, kún, hlodavcov až po zver. Výhodou je široký uhol záberu (180°), odolnosť voči nečistotám a podnebným zmenám. Vo vonkajších priestoroch ultrazvukové plašenie zabezpečuje dosah až na 30 m a viac – frekvencia a výkon podlieha automatickým zmenám, čo núti nechcených návštevníkov opustiť priestor. Pracujú pri tichej prevádzke.

Tip na záver

Škodcov sa zbavíme aj použitím účinných pascí, čo zabezpečujú len ich odchyt nie úplnú likvidáciu. Moderné plašiče majú oproti nim výhodu v širšom dosahu, zatiaľ čo pri pascách sa orientujeme na ich najintenzívnejší pohyb v určitej časti prostredia.

(Reklamný článok) Foto/Credit: Zoe Schaeffer