Výstraha pred snežením a snehovými jazykmi platí aj pre Piešťany

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snehovými zrážkami na strednom a časti západného Slovenska. V okrese Piešťany môže napadnúť 10 až 14 cm snehu a môžu sa tvoriť snehové jazyky.

Výstraha 1. stupňa pre piešťanský región platí od dnešného (30. 11.) popoludnia do stredy ráno. „V okrese Piešťany sa ojedinele očakáva výskyt sneženia pri ktorom spadne 10 – 14 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ a očakáva aj tvorbu snehových jazykov, ktoré môžu spôsobiť problémy v doprave.

V priebehu utorka sa podľa predpovede objaví snehová pokrývka takmer na celom území Slovenska. „Výdatnejšie zrážky zasiahnu najmä západnú polovicu Slovenska, ale neskôr sa zrážky rozšíria aj nad väčšiu časť východného Slovenska. Tu však budú menej intenzívne,“ informujú odborníci z SHMÚ prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Najväčšiu intenzitu snehových zrážok v západnej časti Slovenska očakávajú 30. novembra medzi 16.00 a 22.00 h. V nížinách bude prechodne padať aj dážď so snehom, prípadne iba dážď.

Napriek tomu má byť v utorok večer aj v nížinách súvislá snehová pokrývka. Väčšinou od jedného do 5 centimetrov. „Na strednom Považí a strednom Ponitrí bude v tom čase aj v polohách okolo až 300 m nad morom zväčša 5 až 10 cm bielej periny,“ uvádza SHMÚ na Facebooku. V stredu (1. 12.) večer už bude snehu oveľa menej.

Zajtra (30.11.) večer snehová pokrývka prechodne takmer na celom našom území

Počas zajtrajších popoludňajších a…

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, November 29, 2021

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič