Výstraha pred horúčavami platí až do piatku

Piešťany majú za sebou tropickú noc a horúčavy nepoľavia ani v nasledujúcich dňoch. Slovenský hydrometeorologický úrad vydal výstrahu II. stupňa, ktorá platí až do piatkového večera.

Maximálna teplota vzduchu môže v stredu, vo štvrtok a v piatok dosahovať až 37 °C.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňuje na svojej web stránke SHMÚ.

Prostredníctvom sociálnej siete Facebook SHMÚ informoval, že v utorok 1. augusta 2017 o 23.00 h bola teplota vzduchu v Piešťanoch len tesne pod hodnotou 30 °C. Jej poklesu zabraňoval juhovýchodný vietor s rýchlosťou 4-5 m/s.

Meteorológovia tiež upozornili na prenikanie významnejšieho množstva prachu zo Sahary na naše územie. „S vysokou pravdepodobnosťou sa bude prach nad Slovenskom nachádzať aj v nasledujúcich dňoch. Netreba byť preto prekvapený, ak sa po prehánke či búrke objavia zašpinené predmety (napr. autá).“

Hodnoty koncentrácie prachu budú na niektorých miestach presahovať 50 µg/m3. „Pri dlhodobejšej expozícii to už teda môže mať nezanedbateľný vplyv na ľudské zdravie,“ varuje SHMÚ.

Zdroj: SHMÚ Ilusr. foto: Martin Palkovič