Výskumný ústav pozýva na Deň fascinácie rastlinami

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch sprístupní v piatok 26. mája svoje priestory širokej verejnosti v rámci podujatia Deň fascinácie rastlinami 2017. Podujatie začína o 9:00 h a potrvá do 17:00 h.

Deň fascinácie rastlinami je medzinárodný projekt, ktorý zastrešuje európska organizácia EPSO a národným koordinátorom pre Slovenskú republiku je Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch. Cieľom projektu je priblížiť fascinujúci svet rastlín, ich význam, možnosti využitia a taktiež dôležitosť výskumu a objavovania ešte nepoznaného v rastlinnej ríši.

V priestoroch výskumného ústavu budú pripravené rôzne formy ukážok, tradičných aj netradičných poľnohospodárskych rastlín. Návštevníci si budú môcť pozrieť výsledky zložitých pokusov, ako sú napríklad analýzy DNA rastlín.

Navyše si budú môcť aj sami vyskúšať niektoré jednoduché pokusy s rôznymi extraktmi z rastlín. Každého určite zaujme, ako je možné pestovať rastliny v skúmavkách.

Pri prehliadke Génovej banky Slovenskej republiky bude vystavená rozsiahla kolekcia vzoriek semien rastlín a súčasne sa bude premietať dokumentárny film o genetických zdrojoch rastlín a génovej banke.

Súčasťou expozície bude aj prezentácia kolekcie liečivých rastlín, prevažne slovenských druhov.

Samostatné expozície budú mať niektoré významné poľnohospodárske plodiny, ako sú mak, pšenica špaldová a konopa siata. Bude sa prezentovať význam používania týchto plodín najmä z hľadiska zdraviu-prospešným látok a budú pripravené rôzne ochutnávky rastlinných produktov.

Návštevníci sa budú môcť stretnúť a diskutovať aj so šľachtiteľmi rastlín. Uvidia najnovšie odrody pšenice, ovsa a maku a počas prehliadky výstavky výrobkov zo slovenských odrôd sa oboznámia, ako sa tieto nové odrody uplatňujú v praxi.

Zdroj: Tlačová správa VÚRV (krátené) Ilustr. foto: Martin Palkovič