Všímajte si ľudí s bielou palicou, ide o život

Biela palica – ako oficiálny znak nevidiacich ju všetkým vládam odporúčal Európsky regionálny výbor Svetovej rady pre blaho slepcov na návrh Francúzky Guilly d’Herbemontovej. V roku 1964 vyhlásila Svetová únia nevidiacich (WBU) 15. október za Svetový deň bielej palice.

Pri tejto príležitosti organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom policajného zboru SR dopravno-preventívnu akciu Deň bielej palice. Jej cieľom je upozorniť na skupinu chodcov so zrakovým postihnutím.

„Priechody pre chodcov by mali slúžiť na to, aby sa aspoň po nich chodci bezpečne dostali cez cestu. Ak sa tak stále nedeje, tak je niekde chyba. Bude potrebné sprísniť právnu úpravu tak, aby mal chodec, ktorý pri strete s motorovým vozidlom ťahá vždy za kratší koniec, na priechode vždy takzvanú absolútnu prednosť,“ hovorí Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR.

A aby nebola biela palica v doprave strašiakom ani pre vodičov, ani pre nevidiacich aj ÚNSS sa usiluje pomôcť všetkým účastníkom cestnej premávky. Svojim zrakovo postihnutým klientom poskytuje na celom území Slovenska vo svojich ôsmich krajských strediskách individuálne kurzy priestorovej orientácie a samostatného pohybu, vodičov, ktorí chodca s bielou palicou na priechode pre chodcov zočia po prvý raz, prostredníctvom rôznych propagačných materiálov a každoročnej dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice učí, ako správne reagovať.

V Piešťanoch sa Deň bielej palice uskutoční v piatok 14. októbra od 10.00 do 12.00 h na Hlbokej ulici. 

Zdroj: Tlačová správa ÚNSS Ilustr. foto: Marti Palkovič