Deň bielej palice: Väčšina vodičov na prechode zastavila

Niekedy sa zdá, že nevidiaci sedia za volantom, nie že stoja na priechodoch pre chodcov. Dnes to však podľa dobrovoľníkov z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) neplatilo. Figurantovi s bielou palicou zastavila väčšina vodičov.

Už 7. ročník dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice sa uskutočnil 14. októbra v 50 slovenských mestách vrátane Piešťan. Na priechode pre chodcov na Hlbokej ulici dobrovoľníci dve hodiny testovali pozornosť vodičov. Možno aj preto, že figurant mal reflexné prvky, väčšina vodičov zastavila.

„Tento deň je hlavne o ohľaduplnosti vodičov. Dalo by sa povedať, že dnes vodiči boli ohľaduplní. Prešlo 298, ktorí zastavili a 14 nezastavilo,“ zhodnotila Eva Pastoreková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a dodala, že je to oproti minulému roku zlepšenie.

„Priechody pre chodcov by mali slúžiť na to, aby sa aspoň po nich chodci bezpečne dostali cez cestu. Ak sa tak stále nedeje, tak je niekde chyba. Bude potrebné sprísniť právnu úpravu tak, aby mal chodec, ktorý pri strete s motorovým vozidlom ťahá vždy za kratší koniec, na priechode vždy takzvanú absolútnu prednosť,“ hovorí Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR.

Aby nebola biela palica v doprave strašiakom ani pre vodičov, ani pre nevidiacich ÚNSS sa usiluje pomôcť všetkým účastníkom cestnej premávky. Svojim zrakovo postihnutým klientom poskytuje na celom území Slovenska individuálne kurzy priestorovej orientácie a samostatného pohybu.

Vodičov, ktorí chodca s bielou palicou na priechode pre chodcov zočia po prvý raz, prostredníctvom rôznych propagačných materiálov a každoročnej dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice ÚNSS učí, ako správne reagovať.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa ÚNSS