Vo Fontáne vypláva na povrch neznámy príbeh slávneho architekta zo Slovenska

V pondelok 1. novembra v rámci premietaní Filmového klubu v kine Fontána večer uvedú nový celovečerný dokument režiséra Ladislava Kaboša. Opäť prináša príbeh na Slovensku neznámeho architekta, ktorý sa presadil v ďalekom svete. Tentoraz ide o karpatského Nemca pôvodom z Veľkej Lomnice, ktorý úspešne zakotvil v Brazílii a vybudoval veľkú časť São Paula. Detaily jeho života prináša film Architekt drsnej poetiky.

Hans Broos sa pod Tatrami narodil v roku 1921 v rodine stolára. Architektúru študoval najskôr v Prahe, kde ho zastihla mobilizácia do nemeckej armády. Po odsune Nemcov z Československa v roku 1945 sa ocitol v americkej zóne rozdeleného Nemecka. Sám, bez súrodencov i rodičov, pretože tých vyviezli do ruskej zóny, neskôr NDR. Broos v zničenom Nemecku dokončil štúdiá a po krátkom zamestnaní v architektonickej kancelárii sa rozhodol odísť za oceán.

V Brazílii sa preslávil návrhmi a realizáciami v štýle brutalizmu, ktorý charakterizuje použitie neopracovaného stavebného materiálu. Architekt pôvodom zo Slovenska využíval najmä betón a objekty dokázal veľmi pôsobivo vsadiť do divokej brazílskej prírody. V jeho tvorivom portfóliu nájdeme vily, hotely, kostoly aj kláštory. Inšpiroval nasledovníkov, neostal mu však čas na vytvorenie vlastnej rodiny.

Prvá klapka celovečerného dokumentu s hranými pasážami v réžii Ladislava Kaboša s producentskej spoločnosti Dariny Smržovej padla v roku 2017. Filmová kamera Martina Šeca vťahuje diváka do architektonického ateliéru, vedie ho štýlovo čistou stavbou a necháva ho aj si vychutnať pohodu pri mori.

Hans Broos zomrel v roku 2011, vo filme ho bez slov, iba gestami a mimikou bravúrne stvárňuje Imre Boráros, člen Jókaiho divadla v Komárne.

Film mal festivalovú premiéru v septembri na Cinematiku, medzitým ho uviedli na festivaloch v Rotterdame, budúci týždeň ho uvidia na festivale v Toronte, potom vo Vancouveri a začiatkom roka vo Washingtone. Od začiatku októbra putuje po slovenských kinách.

Vo Fontáne sa premietanie v pondelok 1. novembra začne tradične o 20.hodine.

Text: Iveta Pospíšilová

Foto: hansbroos.eu