Vláda vymenovala nového prednostu Okresného úradu Piešťany

Roman Súcky bude šéfovať miestnemu orgánu štátnej správy v Piešťanoch. Vo funkcii nahradí Vanesu Šteinerovú. Rozhodla o tom vláda na základe návrhu ministra vnútra.

Vláda v stredu vymenovala 53 prednostov okresných úradov. Je medzi nimi aj Roman Súcky, ktorý bude stáť na čele Okresného úradu (OÚ) Piešťany. Nový prednosta je podľa informácií zverejnených na web stránke prednostovia.sk absolventom vysokoškolského inžinierskeho štúdia, doteraz pracoval ako prevádzkový pracovník, má 48 rokov.

Prednostov OÚ vyberalo hnutie OĽaNO. Nie však prostredníctvom transparentných výberových konaní, ale cez svoj poslanecký klub. Občania mali pár dní na to, aby tieto nominácie pripomienkovali. Predseda vlády Igor Matovič to nazval „verejnou lustráciou“.

OĽaNO vo svojom volebnom programe sľubovalo zavedenie povinnosti „zverejňovať zápisnice z výberových konaní a životopisy kandidátov na verejné funkcie (predsedovia štátnych úradov, prednostovia okresných úradov) ešte pred ich zvolením.“

Napriek tomuto prísľubu členovia poslaneckého klubu vládneho hnutia podľa premiéra oslovovali občianske združenia a miestne elity, aby im poradili, kto by mohol v danom regióne funkciu prednostu zastávať.

„Pri výbere nominantov som sa aktívne zúčastňoval a do výberu som nominoval niekoľko kandidátov,“ uviedol pre zpiešťan.sk poslanec Národnej rady SR Marcel Mihálik (OĽaNO), ktorý bol predtým náčelníkom Mestskej polície mesta Piešťany.

Vypočutie kandidátov malo podľa jeho slov viacero kôl, posledné dve boli zamerané na odborné znalosti a osobnostné predpoklady. „Týchto stretnutí som sa už nezúčastnil,“ dodal M. Mihálik s tým, že Romana Súckeho pozná: „Pracoval vo verejnej správe v riadiacej funkcii a posledných šesť rokov pracoval ako prevádzkový pracovník v hoteli v rakúskych alpách.“

„Bola som na hodnotiacich komisiách viacerých okresov, ale priamo na výbere prednostu Okresného úradu Piešťany som sa nezúčastnila, pána Romana Súckeho osobne nepoznám,“ odpovedala na otázku k nominácii piešťanská poslankyňa za OĽaNO Lucia Drábiková.

Roman Súcky nastúpi na čelo OÚ Piešťany vo štvrtok 16. júla. Doterajšiu prednostku Vanesu Šteierovú odvolala vláda okamžite. V. Šteinerová viedla úrad od apríla minulého roka. Jej predchodca Igor Nicák, niekdajší poslanec mestského zastupiteľstva za stranu Smer-SD, sa funkcie vzdal k 31. marcu 2019.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič