Vilu Löger si už pozreli záujemcovia. Tamajka chce rokovať s Mikušom


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
1
Inzercia

Trnavský samosprávny kraj má problém s predajom väčšiny svojho prebytočného majetku, ale v prípade bývalého internátu pri Kolonádovom moste to tak zrejme nebude. Mesto deklaruje záujem využívať tento objekt na verejno-prospešné účely.

Primátor na dnešnom zastupiteľstve povedal, že župan Tibor Mikuš je o tom ochotný rokovať. Stretnúť sa majú medzi sviatkami alebo tesne po nich. „Ešte predtým chcem poznať názor poslancov, aby som vedel, o akých podmienkach s ním vyjednávať,“ povedal Miloš Tamajka.

Podľa neho by mal zostať zachovaný verejno-prospešný účel budovy. Názor členov mestského zastupiteľstva si chce vypočuť na neformálnom stretnutí.

Poslankyňa Iveta Babičová (SDKÚ-DS) dnes povedala, že na vilu sa už boli pozrieť prví záujemcovia. Krajské zastupiteľstvo, ktorého sú spolu s primátorom členmi, pred necelým týždňom schválilo, aby bol bývalý internát pri Kolonádovom moste zaradený do verejnej obchodnej súťaže. Pätica piešťanských poslancov s tým nesúhlasila, ale ostatní ich prehlasovali.

„Pozrite sa do prechádzajúcich kôl (verejných obchodných súťaží, pozn. red.) a zistíte, že to nie je tak, že niečo je nejakým klenotom. Jednoducho trh nám povie, akú to má hodnotu. Ako zodpovedný správca trvám na tom, aby to bolo zaradené do súťaže,“ povedal počas krajského zastupiteľstva predseda TTSK Tibor Mikuš.

Poukázal aj na fakt, že s predajom väčšiny svojho prebytočného majetku má kraj dlhodobo problém. Napríklad objekt bývalého vodohospodárskeho učilišťa ponúkal na predaj celé roky. Nakoniec ho za symbolickú sumu previedol na štát.

Ešte v minulom školskom rok slúžila historická vila ako internát a jedáleň pre žiakov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej. V októbri bola zrušená aj kuchyňa. Odvtedy sa musia žiaci a zamestnanci školy stravovať na Hotelovej akadémii Ľ. Wintera.

Prvú budovu dal na lukratívnom mieste postaviť ešte v 19. storočí známy nitriansky fotograf Gustav Löger, ktorý ju využíval počas letnej sezóny. Neskôr ju poškodila povodeň a nový majiteľ tam postavil vilu v štýle kúpeľnej secesie. Jej autorstvo je niekedy mylne pripisované známemu slovenskému architektovi Dušanovi Jurkovičovi. Počas II. svetovej vojny v budove sídlilo gestapo. Poškodila ju detonácia, pomocou ktorej unikajúce nemecké vojská zničili Kolonádový most. Po oprave slúžila vila ako internát.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič