Vila Dr. Lisku: Novú fasádu zničil sprejer

Oprava budovy v pamiatkovej zóne Piešťan trvala tri mesiace. Sprejerovi stačilo na jej zničenie iba pár sekúnd.

Novú fasádu Vily Dr. Lisku posprejoval neznámy páchateľ v noci na nedeľu 12. februára. Riaditeľ Balneologického múzea, ktoré má v budove svoju expozíciu, to už nahlásil na políciu. Škodu ešte nevie vyčísliť.

„Dali sme si spraviť cenovú ponuku, zatiaľ neviem, koľko to bude stáť,“ hovorí riaditeľ Vladimír Krupa. Vandalizmus ho mrzí o to viac, že od opravy fasády neuplynulo ani pol roka.

Podľa jeho slov sa to stávalo aj predtým, ale v menšom a pracovníci múzea značky sprejerov dokázali vyčistiť aj sami. Tentoraz budú musieť platiť špecializovanej firme. Pre múzeum to sú zbytočne minuté peniaze.

Vilu Dr. Liska zvonku opravovali koncom minulého leta. Budova patrí mestu Piešťany, ale rekonštrukciu financoval Trnavský samosprávny kraj. Ten je zriaďovateľom Balneologického múzea. Investícia vo výške 82 tisíc eur zahŕňala obnovu fasády, balkónov a výmenu okien aj rín.

Stavebné práce trvali tri mesiace a expozíciu opäť sprístupnili v polovici októbra 2016. Návštevníci tam nájdu stálu výstavu s názvom Kúpeľníctvo na Slovensku a do 28. februára 2017 aj výstavu o najúspešnejšej slovenskej stíhacej letke.

Text a foto: Martin Palkovič