Letka 13 – najúspešnejšia slovenská stíhacia letka

Jej existencia bola bytostne spojená s Piešťanmi. V Piešťanoch vznikla, mala tu sídlo a v Piešťanoch aj fakticky zanikla, keď z letiska vzlietla na svoj osudný bojový let proti Američanom.

Balneologické múzeum otvorilo unikátnu výstavu venovanú osudom pilotov tejto letky. Kurátor Andrej Bolerázsky ju pripravil v spolupráci s priateľom leteckej histórie Stanom Bursom.

O historické fotografie a ďalšie artefakty bol už na vernisáži nevídaný záujem. Kniha o vynikajúcom slovenskom stíhacom pilotovi Jánovi Režňákovi sa počas nej okamžite vypredala.


Prečítajte si text kurátora výstavy Andreja Bolerázskeho:

Letka 13 vznikla na jeseň v roku 1939 reorganizáciou z letky 37. Organizačne spadala pod stíhaciu peruť II (veliteľ mjr. Vladimír Kačka) Leteckého pluku gen. M. R. Štefánika so sídlom v Piešťanoch. Po vypuknutí 2. svetovej vojny bola 2x nasadená na východnom fronte.

Prvé nasadenie bolo krátko po napadnutí ZSSR v lete 1941 (jún až august 1941), kedy letka podporovala Slovenské pozemné jednotky postupujúce po boku Nemecka do vnútrozemia ZSSR. V tejto fáze piloti bojovali na ešte predvojnových stíhacích dvojplošníkoch Avia B.534 československej výroby.

Po dvoch mesiacoch bola v dôsledku porúch a strát na technike letka stiahnutá na Slovensko a v nasledujúcom roku išla časť vybraných pilotov na preškolenie do okupovaného Dánska na moderné nemecké lietadlá Messerschmitt Bf 109.

Druhýkrát sa letka zúčastnila bojov proti Červenej armáde v období rokov 1942 až 1943. Tu už piloti bojovali začlenení do nemeckej Luftwaffe ako samostatná letecká jednotka. Frontová základňa letky 13 bola najdlhšie v Anape v Rusku na pobreží Čierneho mora.

Na východnom fronte dosiahla letka celkovo 215 zostrelov nepriateľských sovietskych lietadiel (čo tvorilo vyše 98 % všetkých zostrelov, ktoré cez vojnu dosiahlo slovenské letectvo).

Po stiahnutí z frontu bola letka 13 pretvorená na Pohotovostnú letku, ktorej úlohou bolo brániť západné Slovensko a hlavné mesto pred nepriateľskými náletmi.

To sa jej stalo aj osudným, keď 26.6.1944 bola počas leteckého boja s Američanmi prakticky zničená.

Po vypuknutí povstania sa väčšina pilotov letky 13 pridala k SNP alebo preletela na stranu Červenej armády.

Letka 13 tvorila elitnú časť slovenskej vojnovej armády. Z ideologických dôvodov (boj po boku Nemecka proti Sovietskemu zväzu) sa však o letke v minulom režime nemohlo verejne hovoriť ani písať a táto téma bola silne tabuizovaná.

Drvivá väčšina pilotov bola za účasť v boji proti ZSSR prepustená v 50. rokoch 20. storočia z armády. A to aj napriek tomu, že išlo o špičkových pilotov s frontovými skúsenosťami. Väčšine nepomohlo dokonca ani to, že sa pridali k SNP alebo sa stali súčasťou letectva československej armády bojujúcej po boku ZSSR pri oslobodzovaní Československa.

Výstava venovaná letke 13 je prvou takéhoto druhu na Slovensku. Je logické a príhodné, že sa koná v Piešťanoch.

Táto slávna letka bola s Piešťanmi bytostne spojená, nielen že v Piešťanoch mala svoju domovskú základňu ako súčasť tu sídliaceho Leteckého pluku, ale viacerí jej piloti sa tu narodili, v miestnom aeroklube absolvovali prvé stretnutia s letectvom a mnohí tu po vojne ostali aj žiť.

Výstava tak pripomína Piešťancom, a nielen im, významnú, ale i tragickú časť našich národných dejín.
Informácie o letke 13 v súčasnosti pozná len úzky okruh odbornej verejnosti a ľudia, ktorých príbuzní v nej pôsobili.

Výstava sa snaží priblížiť toto najzložitejšie obdobie novodobých slovenských dejín. Podáva však nielen suché fakty a čísla, ale dáva letke 13 konkrétne mená a prostredníctvom jednotlivých osudov a príbehov jej jednotlivých príslušníkov ukazuje, že história nie je čierna a biela a pohľad na ňu bol v minulosti spolitizovaný a ideologicky podmienený.

Výstava prináša pohľad na pôsobenie a osudy letky nielen počas ťaženia na východnom fronte v boji proti ZSSR, ale aj jej pôsobenie v ochrane vzdušného priestoru Slovenska počas vojny a nakoniec aj činnosť jej príslušníkov v Slovenskom národnom povstaní.


Výstavu s názvom Letka 13 – najúspešnejšia slovenská stíhacia letka si môžete pozrieť vo Vile Dr. Lisku do 28. februára.


vystava-letka-13_1
vystava-letka-13_3 vystava-letka-13_4 vystava-letka-13_5 vystava-letka-13_6
vystava-letka-13_8 vystava-letka-13_9 vystava-letka-13_10 vystava-letka-13_11 vystava-letka-13_12

Titulná fotka: Archív Balneologického múzea Foto z výstavy: Martin Palkovič