Viete, kde si odpálite Betlehemské svetlo?

Betlehemské svetlo skauti tento rok roznesú po celom Slovensku už tridsiatykrát. V sobotu 21. decembra dorazí vlakom do Piešťan, v nedeľu popoludní ho na Námestí slobody odovzdajú primátorovi a na Štedrý deň si ho môžu ľudia odpáliť v kostoloch aj pri Vianočnom stromčeku na sídlisku Adam Trajan.

Svetlo z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme má za sebou dlhú cestu. Vďaka skautom sa dostane do 330 slovenských miest a obcí. Na jeho prepravu poslúži celkovo 27 vlakov, vďaka ktorým svetlo putuje aj do Poľska a odtiaľ cez pobaltské krajiny až na Sibír.

Skauti z 80. zboru Ginko Piešťany si ho prevezmú v sobotu krátko po 11.00 h na železničnej stanici a na druhý deň o 16.00 h ho prinesú na Námestie slobody, kde ním primátor Peter Jančovič zapáli štvrtú sviečku na adventom venci.

Ľudia si môžu svetlo odpáliť už v tento deň, ale k dispozícii bude aj 24. decembra od 10.00 do 12.00 h a to na tradičných miestach: Kostol sv. Cyrila a Metoda, Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, Kostol sv. Štefana, Evanjelícky kostol, sídlisko Adam Trajan (pri vianočnom stromčeku).

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie,  ochotu pomáhať druhým a povšimnutiahodné skutky.

Tohtoročné Dieťa svetla pochádza z rakúskej obce Enns v okrese Linz-vidiek. Jedenásťročná členka mládežníckeho klubu Červeného kríža, Victoria Kampenhuber, odpálila 26. novembra v Jaskyni Narodenia betlehemské Svetlo mieru.

„Je pre mňa veľkým potešením pomáhať iným ľuďom a byť tu pre nich, pretože pomoc je zábava,“ vysvetľuje Victoria svoju činnosť v Červenom kríži. Každotýždenné stretnutia klubu sú pre ňu skutočným potešením a šírenie Betlehemského svetla počas Vianoc je pre túto školáčku každoročne veľkou udalosťou. „Je pekné vidieť, ako sa tento plamienok dotýka ľudí. Dúfam, že spolu s ním sa bude mier odovzdávať z ruky do ruky,“ dodáva.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: betlehemskesvetlo.sk