Vieme, kedy otvoria mestskú knižnicu aj hrad Beckov

Priaznivá epidemiologická situácia umožňuje otvoriť vonkajšie turistické atrakcie i niektoré kultúrne inštitúcie. V druhej fáze uvoľňovania opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19 môžu byť sprístupnené hrady, múzeá, galérie aj knižnice.

Naďalej platia prísne hygienické opatrenia, ale ľudia môžu od stredy 6. mája navštíviť takmer všetky predajne, ubytovať sa v penziónoch a hoteloch alebo si vychutnať jedlá a nápoje na terasách reštaurácií.

Druhá a tretia fáza uvoľňovania doterajších obmedzení znamená aj otvorenie vonkajších turistických atrakcií a niektorých kultúrnych inštitúcií. Trnavský samosprávny kraj, pod ktorý patrí Balneologické múzeum Imricha Wintera, plánuje termíny otvorenia svojich knižníc, galérií a múzeí oznámiť v najbližších dňoch.

Neďaleký hrad Beckov sprístupnia verejnosti po dlhej prestávke v piatok 8. mája. Národná kultúrna pamiatka bude otvorená každý deň od 9.00 do 18.00 h. Turisti budú mať k dispozícii bufet, predajňu suvenírov aj vínotéku, ale nemôžu počítať s komentovanými prehliadkami.

Čachtický hrad zatiaľ termín otvorenia neoznámil, ale už v stredu 6. mája budú mať ako na dlani viaceré slovenské pamätihodnosti návštevníci Parku miniatúr v Podolí. Jeho sprístupnenie dnes avizovalo Piešťanské informačné centrum.

Na facebookovej stránke PIC je tiež oznam o otvorení Mestskej knižnice mesta Piešťany. Návštevníci sa do nej vrátia v pondelok 18. mája 2020. Svoje služby bude poskytovať v tradičnom čase (pondelok až piatok od 9.00 do 19.00 h).

O otvorení ďalších pamiatok a kultúrnych inštitúcií budeme priebežne informovať.



Text a foto: Martin Palkovič