VIDEO: Začína sa búranie školy na sídlisku Adam Trajan, obyvateľov prosia o trpezlivosť

Likvidácia budovy 8. základnej školy by mala trvať dva mesiace. Po dvoch až troch týždňoch vypratávania interiéru sa do objektu „zahryznú“ ťažké mechanizmy. V prvej polovici marca preto musia obyvatelia okolitých bytoviek počítať so zvýšeným hlukom a prašnosťou.

Zástupcovia piešťanskej radnice odovzdali v pondelok 14. februára stavenisko firme, ktorá vyhrala verejné obstarávanie na búranie nadzemnej časti chátrajúceho objektu vo vnútrobloku sídliska Adam Trajan. V najbližších dňoch bude areál bývalej školy oplotený a začne sa vypratávanie vnútorných priestorov. Potom bude nasledovať samotné búranie a odvoz odpadu.

Mesto za to firme PEMAX PLUS z Banskej Bystrice zaplatí 89 400 eur (vrátane DPH). Podľa zverejnenej zmluvy majú práce trvať maximálne 90 dní, ale zástupca dodávateľa Michal Hrnčár dnes pri odovzdaní staveniska povedal, že harmonogram prác počíta s dvoma mesiacmi.

„Prvé dva týždne budú prípravné, budovu je potrebné vypratať, je totiž plná komunálneho odpadu po ľuďoch, ktorí sa v nej zdržiavali. V tomto čase príde aj k oploteniu celého priestoru, aby nepredstavoval bezpečnostné riziko pre obyvateľov. Budú vytýčené inžinierske siete, ktoré sa na stavenisku nacházajú. Následne, približne o dva až tri týždne, dôjde k samotnému strojovému zbúraniu budovy. Práce, ktoré budú najviac obmedzovať obyvateľov okolia, potrvajú približne jeden až dva týždne,“ povedal Michal Hrnčár.

„Chcel by som poprosiť všetkých obyvateľov, ktorí tu bývajú, o trpezlivosť. Samozrejme, že to bude nepríjemné, ale stojí to za to,“ uviedol počas odovzdávania staveniska primátor Piešťan Peter Jančovič. Dodal, že chátrajúcu školu nahradí zelená plocha. Zvýši sa tak bezpečnosť obyvateľov sídliska, ale už sa ani nebudú musieť na nevzhľadný objekt pozerať z okien. Zámer má aj environmentálny aspekt. „Namiesto asfaltových plôch vznikne zelená plocha, ktorá je vodopriepustná, z hľadiska klimatických zmien je to výborné opatrenie,“ dodal primátor.

Na likvidáciu bývalej základnej školy a následnú rekultiváciu tohto priestoru je v mestskom rozpočte na rok 2022 vyhradených 170-tisíc eur. „Po búracích práca bude nasledovať revitalizácia. Vznikne zelený verejný priestor, ktorý zostane v majetku mesta.“

8. základná škola bola otvorená na začiatku školského roka 1990/1991. Iba triedy prvého stupňa vtedy začalo navštevovať vyše 600 žiakov. Zo siete škôl ju pre nedostatok detí vyradili rozhodnutím ministerstva školstva ku koncu školského roka 2003/2004. Mestské zastupiteľstvo následne odshúhlasilo jej zánik.

Nové využitie pre opustenú budovu odvtedy nikto nenašiel. Mesto dalo najprv vypracovať projekt na jej premenu na zariadenie pre seniorov. Potom ju ponúkalo na predaj za cenu podľa znaleckého posudku (1,3 mil. eur). O jej zbúraní poslanci prvýkrát hovorili už pred desaťročím. Jej nočné stráženie vtedy stálo 1 000 eur mesačne.

V tom čase podlahu niektorých miestností plnili kopy starých zošitov a kníh. Na stenách boli ešte nástenky, v triedach lavice. Napriek zadebneným balkónovým dverám, ktoré kedysi viedli na terasu, bolo možné do budovy bez problémov vojsť. Využívali to deti, ale aj ľudia bez domova. Bola tiež útočiskom užívateľov drog. Jej interiér dlhé roky ničili.

Text a foto: Martin Palkovič