V kúpeľoch chcú už čoskoro očkovať vakcínami Pfizer alebo AstraZeneca

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) potvrdil záujem otvoriť vakcinačné centrum v priestoroch Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP). Môže začať fungovať v druhej polovici mája.

Župné veľkokapacitné vakcinačné centrá už dokážu zabezpečiť mrazový cyklus, ktorý je nutný pri očkovaní proti ochoreniu covid-19 vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Všetko však závisí od počtu dávok, ktoré budú dostupné. Preto zatiaľ nie je jasné, kedy presne vakcinačné centrum na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch otvoria.

Predseda TTSK Jozef Viskupič na stredajšom (5. mája) rokovaní krajského zastupiteľstva povedal, že najbližší víkend bude v prevádzke nové veľkokapacitné očkovacie centrum v Mestskej športovej hale v Trnave. Pôjde už o štvrté, ktoré zriaďuje župa. Piate by potom malo vzniknúť v Spoločenskom centre SLKP.

„Všetko, tak ako doposiaľ, určuje množstvo dostupných vakcín, ktoré ministerstvo zdravotníctva prehodnocuje z týždňa na týždeň. Čiže sme informovaní iba s týždňovým predstihom. Jedinú dlhodobejšiu informáciu máme ohľadom vakcín Pfizer, ktorých je do konca júna zazmluvnených 2,2 milióna,“ povedal župan Jozef Viskupič a dodal: „Zároveň pripravujeme zriadenie piateho očkovacieho centra v Piešťanoch, v spolupráci s kúpeľmi, pretože disponujú priestormi aj zdravotníckym personálom.“

Riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová pre zpiešťan.sk uviedla, že piešťanské očkovacie centrum chcú otvoriť v druhej polovici mája. „Po komunikácii a dohode s Ministerstvom zdravotníctva SR, plánuje župa podávať vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech, prípadne AstraZeneca,“ dodala L. Šmidovičová.

S fungovaním očkovacieho centra chce pomôcť aj mesto Piešťany, ktoré by mohlo zabezpečiť administratívny personál. Potvrdil to primátor Peter Jančovič s tým, že zrejme bude potrebnú súčinnosť mestskej polície.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič