Veslovanie: Peter Strečanský vybojoval bronz na majstrovstvách Európy

V dňoch 3. – 4. septembra 2022 sa v belgickom Hazewinkeli konali Majstrovstvá Európy vo veslovaní do 23 rokov. Stále iba 17-ročný Peter Strečanský sa predstavil medzi seniormi. Podobne ako na majstrovstvách sveta juniorov, aj tu zožal veľký úspech v podobe bronzu.

V ľahkom skife bolo prihlásených celkovo 11 pretekárov. V rozjazde mal odchovanec Veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany súperov z Talianska, Grécka, Azerbajdžanu, Izraela a Českej republiky. Tu obsadil druhé miesto, do finále A postupoval len prvý. O najlepšiu šestku tak musel zabojovať v popoludňajšej oprávke, kde postupujú prvé dve lode do finále A. V oprávke súperil so športovcami z Českej republiky, Izraela, Portugalska a Slovinska. Opravnú jazdu vyhral a zabezpečil si postup do finále A.

Náš reprezentant je prvým rokom junior a aj tak sa predstavil v kategórii do 23 rokov. Štartuje v kategórii ľahký skif, kde je hmotnosť pretekárov limitovaná do 72,5 kg. Na oficiálnej váhe pred pretekom mal 69 kg aj v teplákoch. Sú to pre neho tento rok tretie vrcholové preteky, keď obsadil na ME juniorov 7. miesto a následne na MS juniorov získal bronz.

Po tom, ako sa Peter dostal medzi najlepšiu šestku, mal opäť možnosť zabojovať o medailu podobne ako pred pár týždňami na juniorských majstrovstvách sveta. Každopádne vzhľadom na jeho vek, je veľký úspech už samotná účasť vo finále. Nehovoriac o tom, že získal aj na Majstrovstvách Európy do 23 rokov bronz!

Na všetkých medzičasoch figuroval na treťom mieste, ktoré udržal až do cieľa. Veľa juniorom sa medailu medzi mužmi získať nepodarilo. Nechal za sebou aj Švajčiara, strieborného medailistu z tohtoročných Majstrovstiev sveta do 23 rokov v ľahkom skife. Pre Petra je to tento rok druhá medaila z MS, ME, keď pred pár týždňami získal rovnako bronz na Majstrovstvách sveta juniorov.

Zdroj: Matúš Vančo / veslovanie.sk

Foto: VK Sĺňava Piešťany