Veda v Centre: Nie je pšenica ako pšenica

Jedna z najrozšírenejších plodín na Slovensku i vo svete bude hlavnou témou ďalšieho pokračovania série podujatí s názvom Veda v centre. Uskutoční sa 15. apríla o 17.00 h v Art Jazz Gallery Kursalon.

Začiatky pestovania pšenice sú spájané so vznikom poľnohospodárstva a postupne aj vyššou kvalitou stravovania. Chlieb a produkty z pšenice sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálnička, donedávna pokrývali 35 % energetickej spotreby populácie.

Ešte v roku 1990 spotreboval občan Slovenska ročne približne 116 kg obilnín vo forme múky. V roku 2014 to už bolo o 30 % menej. Dôvodom je dnešný moderný trend racionálnej výživy, ktorý hlása odopierať si chlieb, lebo sa od neho priberá, ako aj  množstvo iných negatívnych poloprávd, ktoré sa o tomto „božom dare“ šíria často z neoverených zdrojov. Pritom nie je pšenica ako pšenica.

Dnešná pšenica obsahuje aj vysokú porciu potravinovej vlákniny a jej zložiek, ako rezistentný škrob, alebo beta-glukány, ktoré nás chránia pred civilizačnými ochoreniami. V zrne sa nachádzajú aj prírodné farbivá, vitamíny a minerálne látky, ktoré v dnešných časoch stresu a hektiky držia naše telo vo forme. Pšenica sa dnes šľachtí, aby mala pridanú hodnotu reprezentovanú vysokým obsahom biologicky-aktívnych látok so zdraviu-prospešným účinkom na ľudský organizmus, a popritom bolo jej pestovanie výnosné, bez zbytočných vstupov formou hnojív a postrekov.

O tradičnej i netradičnej pšenici siatej, o tom, že šľachtenie je beh na dlhé trate, ale prináša benefit konzumentovi, o pšeniciach dúhových, tvrdých i špaldových, o tom, aký pšenica prináša prospech nášmu organizmu, ale aj o tom, ako môže škodiť alergikom, bude prednáška v rámci cyklu stretnutí s osobnosťami vedy a techniky pri káve pod názvom Veda v Centre, v stredu 15. apríla 2015 o 17.00 h v Art Jazz Gallery Kursalon Piešťany.

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR v Bratislave vás pozýva na stretnutie s Ľubomírom Rückschlossom, dlhoročným šľachtiteľom pšenice, odborníkom na vedecké šľachtiteľské programy tejto plodiny a tvorcom mnohých zaujímavých odrôd pšenice s netradičnými a zdraviu-prospešnými vlastnosťami.

Pri šálke kávy sa dozviete, že aj pšenice podliehajú moderným trendom a tá dnešná môže byť purpurovej, či modrej farby a bez genetickej modifikácie. Predstavíme vám pšenicu špaldovú a jej podobnosti a odlišnosti s pšenicou klasickou a porozprávame aj o tom, čo je lepok a prečo niektorým ľuďom škodí. Získate aj mnoho ďalších informácií o tejto tradičnej plodine našich polí a ochutnáte niektoré z netradičných produktov na báze „kultovej“ pšenice.

Veda v Centre je určená pre širokú verejnosť a vstup na podujatie je voľný.

Text: Tlačová správa