V Trnave otvorili výstavu piešťanského výtvarníka Jozefa Šoltésa

Trnavské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja sprístupnilo 28. februára 2022 výstavu výtvarných diel Jozefa Šoltésa v priestoroch úradu Trnavského samosprávneho kraja.

Jozef Šoltés sa narodil v roku 1955 v Sobranciach. V roku 1968 sa s rodičmi presťahoval do Trnavy a v súčasnosti žije a tvorí v Piešťanoch. V detstve navštevoval výtvarné krúžky, kde sa naučil základy kresby a maľby. Avšak jeho ďalšie smerovanie v umeleckej sfére nepokračovalo a venoval sa profesii, ktorú vyštudoval. Za návrat k výtvarnej tvorbe vďačí svojej dcére, ktorá sa venuje výtvarnému umeniu a spolu s ním vystavovala obrazy v OC Galéria v Trnave.

Vo svojej tvorbe sa venuje viacerým výtvarným technikám ako je maľba, kresba, alebo kombinovaná technika. Maľuje olejovými a akrylovými farbami na plátno a svoje diela oživuje rôznymi metalickými a neónovými farbami, práškami a hmotami, pomocou ktorých vytvára štruktúrované povrchy. Učarovali mu hlavne plátna väčších rozmerov. Tematicky prevládajú v jeho tvorbe portrétne a figurálne kompozície, štylizované krajinárske scenérie a zátišia.

Je členom Klubu piešťanských výtvarníkov a svoju tvorbu prezentuje na kolektívnych výstavách. Od roku 2017 sa zapája do súťaže neprofesionálnych výtvarníkov Trnavská paleta, kde zaujal členov poroty a za jeho výtvarné diela mu bolo udelené čestné uznanie a cena. V 53. ročníku súťaže a výstavy Trnavská paleta 2022 získal v II. vekovej skupine v kategórii maľba cenu za súbor olejomalieb, s ktorými bude ďalej reprezentovať trnavský región v krajskej súťaži Výtvarné spektrum.

Výstavu výtvarných diel „Jozef Šoltés – výber z tvorby“ majú možnosť vidieť návštevníci úradu Trnavského samosprávneho kraja do konca septembra 2022.

Milada Kotlebová, Trnavské osvetové stredisko