V Spoločenskom centre zaznejú skladby Šostakoviča i Rachmaninova

Zoskupenie hudobníkov Proxima Piano Trio sa v Spoločenskom centre Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany predstaví v stredu 31. augusta. Začiatok koncertu je o 19.00 h. Vstupné dobrovoľné.

Kvôli prebiehajúcej vojne je ruská hudba v súčasnosti menej uvádzaná ako predtým. Dramaturgia piešťanského koncertu zoskupenia Proxima Piano Trio je koncipovaná ako protest proti vojne a totalite. Uvedené budú totiž skladby prenasledovaných ruských autorov.

Sergej Rachmaninov bol napriek srdečnej túžbe vrátiť sa do domoviny nútený žiť v emigrácii v USA, kde do konca života presadzoval myšlienky slobody a rovnosti. Jeho neskororomantická  kompozícia je večnou spomienkou na blízkeho priateľa a hudobného génia Petra Iljiča Čajkovského.

Život Dmitrija Šostakoviča bol neustále poznačený perzekúciami zo strany vládnucej triedy. Autorov stály protest proti despotizmu a útlaku niekoľkokrát vyústil až na pokraj väzenia alebo transportu do gulagu. Skladateľ je dodnes braný ako jeden z najväčších pacifistov v hudobnom svete.

Jeho klavírne trio je z raného obdobia a prináša ucelenú kompozíciu ovplyvnenú romantizmom, impresionizmom a neofolklorizmom.

Obe kompozície patria ku klenotom klasickej hudby a tvorby pre klavírne trio.

Program:
D. Šostakovič – Klavírne trio č.1 op. 18.
S. Rachmaninov – Trio élégiaque č.2 op. 9

Proxima Piano Trio
Adam Novák – husle
Michal Haring – violončelo
Dušan Šujan – klavír

Proxima Piano Trio je súčasťou kultúrno-umeleckej platformy Proxima Project, ktorá je zameraná na podporu tvorby, realizáciu umeleckých aktivít, prezentáciu prof. umelcov a autorov etablovaných v slovenskom umeleckom kontexte v oblasti kultúry, umenia a vzdelávania.

Jej stáli členovia pôsobia na vedúcich pozíciách v štátnych umeleckých telesách a inštitúciách – SND, Divadlo Nová scéna, Rozhlas a televízia Slovenska, Konzervatórium Bratislava / Plzeň, Wiener Kammerorchester, Pražští komorní sólisté a Prague Cello Quartet.

Kombinácia skúseností jednotlivých umelcov získaných behom štúdia na prestížnych zahraničných školách, pravidelná účasť na medzinárodných projektoch a festivaloch a znalosti domácej umeleckej scény tak zoskupeniu umožňuje sprostredkovať širšej verejnosti erudovanú a myšlienkovo ucelenú umeleckú predstavu. Zámer projektov zároveň vyzdvihuje potrebu kontinuálneho rozvoja, ochrany, obnovy a prezentácie duchovných a kultúrnych hodnôt.

 

Zdroj: Proxima Piano Trio