V prírode pozor na divú zver, pri Moravanoch napadla človeka

S prvým oteplením prichádza na svet potomstvo voľne žijúcich zvierat. Ľudia by mali byť pri prechádzkach v prírode opatrní a od mláďat divých zvierat sa vzdialiť.

„Z dôvodu, že 13. februára 2021 došlo k napadnutiu človeka divou (poľovnou) zverou v lokalite Váhu a Mŕtveho ramena, žiadame, aby sa obyvatelia pri prechádzkach pohybovali výlučne po vyznačených trasách (ktoré tvorí val Váhu a Mŕtveho ramena),“ uvádza na svojej web stránke obec Moravany nad Váhom.

Stretnutia divých zvierat s ľuďmi môžu skončiť zranením najmä v období, keď prichádzajú na svet mláďatá. „Najmä v teplejších oblastiach Slovenska už vidieť malé zajace a diviačatá. Neskôr sa k ním pridajú srnčatá,“ informuje prostredníctvom tlačovej správy Daniel Hrežík z Ministerstva životného prostredia SR.

Diviačikom, kačiatkam a zajačikom príchod na svet v mrazoch neublíži. Samice zajaca poľného, ako aj srny, nechávajú svoje mladé odložené a niekoľkokrát za deň sa k nim vracajú. „Sú roztomilé, ale nie sú opustené! Ich mama je niekde na blízku a práve vaša prítomnosť jej bráni vrátiť sa späť,“ uvádza ďalej D. Hrežík.

Ľudia by sa v žiadnom prípade nemali mláďat dotýkať. Dobré je rýchlo sa vzdialiť, najlepšie po rovnakej ceste. Taktiež pri prechádzkach so psom je nutné sa vyhnúť miestam, kde je vysoká pravdepodobnosť výskytu mláďat divej zvery.

Mimoriadne obozretní musia byť ľudia pri náleze mláďat diviačej zveri, malých pruhovaných prasiatok. Ich matka (bachyňa) sa vzďaľuje len zriedka a pravdepodobne je niekde veľmi blízko. V záujme ochrániť svoje potomstvo nebude váhať zaútočiť a môže človeku spôsobiť vážne zranenia.

Zdroj: Tlačová správa – Ministerstvo životného prostredia SR, moravany.sk

Ilustr. foto / Photo by Gabor Vereb on Unsplash