V Kursalone zaznejú skladby Mariána Vargu aj Milana Adamčiaka

Apolin je kultúrne, spoločenské a vzdelávacie centrum so sídlom v Piešťanoch, v historickej budove Kursalonu na okraji mestského parku. V piatok 19. novembra o 20:00 h sa veľká historická sála Kúpeľnej dvorany rozozvučí skladbami Mariána Vargu, Milana Adamčiaka a autorskými skladbami Júliusa Fujaka (na titulnej fotke), Gabriely Vermelho a Jana Kavana. Umelci svetového mena sa spojili v koncertné trio, aby priniesli koncert avantgardnej a kreatívnej hudby jej poslucháčom.

Gabriela Vermelho

Kreatívna umelkyňa z prostredia českej hudobnej a divadelnej scény. Je súčasne speváčkou, huslistkou, violistkou, hráčkou na kvinton, skladateľkou a herečkou, pôsobí v oblasti klasickej hudby,
muzikálu, jazzu a rockovej alternatívy. Je prvou huslistkou kvarteta Gadrew Way, spolupracovala so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, Komorným orchestrom Pavla Haase, Orchestrom Berg, Kaprálová Quartetom, Heroldovým kvartetom, Orchestrom Gustava Broma, skupinou Čechomor a inými zoskupeniami. Je členkou kapely Maraca a Zimbova, vystupovala spoločne s Epoque Quartet a Petrom Wajsarom v družení Ewave. V roku 2013 založila svoju hudobnú skupinu GaRe, s ktorou se venuje iba autorskej hudbe.

Komponuje scénickú hudbu – inscenácie Ondina v Středočeskéom divadle Kladno (2008), tanečný horror Jessie a Morgiana – Malostranská beseda (2010), baletné predstavenie Nikdy nekončící příběh, liberecké Divadlo F. X. Šaldy (2011), je autorkou hudobného sprievodu k dokumentárnej snímke ČT Uloupené mateřství (2009). Pre tanečné zoskupenie ME-SA napísala a interpretovala hudobní zložku v predstavení Echoes (2009).

Za úlohu čarodejnice Evy v Baladě pro banditu (divadlo Husa na provázku) získala v roku 2005 cenu Alfreda Radoka – Talent roku. Na svojom konte má viacero úspešných autorských albumov.

Spolupracuje so súčasnými českými autormi (Ivan Acher, Ivo Medek, Michal Nejtek, Jan Meisl, Markéta Dvořáková, Aleš Pavlorek ai.), ktorí pre ňu píšu skladby v oblasti vážnej hudby.

Július Fujak

Slovenský skladateľ nekonvenčnej hudby, multiinštrumentalista a estetik, zakladajúci člen alternatívnych rockových skupín Teória Odrazu a Otras (1988-1998) ako aj nekonvenčných zoskupení tEóRia OtraSu (2000-2010) a Ne:bo:daj (2011-2018). Spolupracoval o. i. s telesami The California EAR Unit (USA), Palinckx (NL/UK), The Ear Thieves (CZ), s J. Roseom (AUS), V. Westonom (UK), F. Hautzingerom (A), Z. Sőrésom (H), V. Mertom, J. Lewitovou, Z. Plachým, M. Chadimom (všetci CZ), M. Vargom, M. Adamčiakom, J. B. Kladivom, (všetci SK) a i.

Vystúpil na festivaloch, resp. pódiách ako Red Cat Theatre (Los Angeles), Barbican (Londýn), Studio Odeon 120 (Brusel), Film club (Lipsko), Audio Art a Akademia Muzyczna (Krakov), Sound Bridges (Viedeň), Big Ear, Jazz fest Mu Szinház či Cross/Hearing (Budapešť), Slovenský inštitút (Rím), Expozice Nové hudby. Skleněná louka a JAMU (Brno), Jazzové dny a Alternativa (Praha) a i.; Jeho diskografia obsahuje viac než dvadsať titulov (LP, CD, DVD a MC) pôvodnej hudby, je autorom viacerých odborných vedeckých publikácií a textov.

Jan Kavan

Český skladateľ a violončelista. Vyštudoval violončelo na konzervatóriu v Tepliciach a hudobnú kompozíciu na JAMU v Brne. kde následne získal doktorát v oblasti teórie hudebnej tvorby so zameraním na interaktívne hudobné systémy. Už od trinástich rokov mal sen vytvoriť interaktívnu videohru, čo bolo pre značné koncertné vyťaženie náročné. Sen si splnil až v roku 2006, keď založil dvojčlenné štúdio CBE software, s ktorým vydal Ghost in the Sheet, J.U.L.I.A., Vampires: Guide them to Safety, Boredom of Agustín Cordes, J.U.L.I.A.: Among the Stars a J.U.L.I.A. Untold. Jeho skladby siahajú od súčasných kompozícií pre rôzne súbory, orchestre, sólových kusov cez intermediálne performancie až k hudbe k videohrám a soundtrackom. Je spoluzakladateľ Ensemble Marijan, tria Feux Follets, medzinárodného zoskupenia Rêve Général, členom tEóRie OtraSu a európskeho strunového kvarteta Metamorphosis (od roku 2002). Ako sólista vystupoval so Severočeskou filharmóniou Teplice, Moravskou filharmoniou Olomouc a Českými komorními sólistami., vystupoval s mnohými osobnosťami po celom svete (Josef Klíč, Vladimír Merta, Palinckx, Marián Varga, Kazuhisa Uchihashi, Oliver Stotz, Guigou Chenevier a ďalší).

Text: Tlačová správa oz Apolin