V knižnici otvoria výstavu Slovak Press Photo

Cieľom súťaže je prinášať autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike a v okolitých krajinách. Výstavu Slovak Press Photo otvoria v mestskej knižnici v utorok 19. februára. Fotografie budú vystavené aj v Piešťanskom informačnom centre do 23. marca 2019.

Práce prihlásené do súťaže novinárskej fotografie hodnotila 5-členná porota v zložení: Joe Klamar (fotograf, agentúra AFP, SK/Kanada) – predseda poroty, Francesco Zizola (fotograf, agentúra NOOR, Taliansko), Maral Deghati (fotoeditorka, World Press Photo, Francúzsko/Irán), Jindřich Štreit (fotograf a pedagóg, ČR) a Czarek Sokolowski (fotograf, agentúra AP, Poľsko).

Do súťaže sa registrovalo 241 fotografov, ktorí dovedna zaslali doposiaľ najvyšší počet fotografií v histórii súťaže – 2 672 snímok.

Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v 10 súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry, Mladí fotografi do 25 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Dlhodobý dokument (medzinárodná kategória) a Grant Bratislavy.

Medzi súťažnými prácami dominovali témy celospoločenských protestov na Slovensku a ich dôsledky na slovenskú politickú scénu, aktuálne problémy životného prostredia, a množstvo fotografov sa zameriavalo na sociálne problémy doma i v zahraničí.

Porota konštatovala výrazne vyššiu kvalitu prihlásených prác v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, a to vo všetkých kategóriách. Medzi najsilnejšie patril Dlhodobý dokument, ale aj Príroda a životné prostredie či klasické žurnalistické kategórie Aktualita a Reportáž. Najpočetnejšie boli zastúpené kategórie Dlhodobý dokument a kategória Študenti a mladí fotografi do 25 rokov.

Zdroj: slovak-press-photo.sk