V Chtelnici objavili poklad v obilí – hniezdo vzácneho dravca

Skutočný poklad pre ornitológov ukrýva v týchto dňoch pšeničné pole pri obci Chtelnica. Na dva mesiace sa stalo hniezdiskom kaní popolavých – vzácnych a ohrozených dravcov.

Na rozdiel od ostatných druhov, kane vychovávajú mláďatá priamo na zemi. Sú preto vo väčšej miere ohrozené predátormi, najmä líškami a diviakmi, ale zničiť ich môžu i prudké dažde. Najväčším nebezpečenstvom je však pre kombajn. Ten pri žatve nevynechá ani kúsok z porastu a mláďatá usmrtí.

Na Slovensku hniezdi len 5 – 20 párov týchto dravcov, nie všetky sa však ornitológom podarí v rozľahlých lánoch nájsť.

„Od júna prechádzame vhodné oblasti juhozápadného Slovenska a pátrame. Existujú lokality, kde je ich výskyt častejší, ale zahniezdiť môžu naozaj kdekoľvek – obilných polí je veľa. Tento rok sme zamerali dve hniezda. Nebolo to jednoduché, ale najväčšie starosti nám len začínajú,“ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Šanca na prežitie mláďat je bez pomoci človeka minimálna. Lietať ešte nevedia, do žatvy ostáva už len niekoľko dní. Preto ochranári hneď po náleze hniezda informujú miestne poľnohospodárske družstvo a Štátnu ochranu prírody.

„Naším cieľom je dohodnúť sa na spôsobe ochrany. Možností je viac – ak mláďatám stačí do vyletenia len niekoľko dní, ideálne je žatvu oddialiť. Väčšinou sa však dohodneme na obkosení hniezda. Rodičia mláďatá neopustia, ale riziko zničenia hniezda sa ešte zvýši – nepokosený lán obilia láka predátorov. Úľava nastane až vo chvíli, kedy uvidíme mláďatá lietať nad poľom.“ objasňuje M. Noga.

Kaniam začína pravdepodobne najnáročnejší týždeň v ich živote a ochranári si tiež neoddýchnu. „Každý deň sme v kontakte s pracovníkmi poľnohospodárskeho družstva v Chtelnici, spolupráca s nimi je ukážková. Bez ich pomoci a tolerancie by tento rok kane popolavé na Slovensku nevyviedli ani jedno mláďa,“ uzatvára Michal Noga.

Text: Tlačová správa/Ochrana dravcov na Slovensku Foto: M. Noga