Útulok bude kastrovať túlavé mačky

Mesto prispelo dotáciou na kastrovanie mačiek, ktoré budú následne vypustené do svojho prirodzeného prostredia. Ľudia ich môžu nahlasovať, ale ich počet je obmedzený sumou dotácie.

O dotáciu požiadal samosprávu Útulok Piešťany, ktorého cieľom je obmedziť nekontrolované rozmnožovanie týchto zvierat. Ich veľké počty sú najmä na sídliskách, kde ich ľudia kŕmia.

Mačky sa pritom dokážu o seba postarať samé. Živia sa hlodavcami, takže ich prítomnosť okolo ľudských príbytkov je užitočná. Avšak ich počet treba regulovať systematickou kastráciou.

„Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši a strážia si svoje teritórium,“ informoval prostredníctvom tlačovej správy Útulok Piešťany.

Odborníci preto žiadajú, aby obyvatelia Piešťan nahlásili výskyt väčšieho počtu mačiek, ktoré postupne odchytia, dajú vykastrovať a po zotavení opäť vypustia do ich prirodzeného prostredia. Mačky vďaka tomu budú aj naďalej plniť asanačnú funkciu. Tie kastrované budú mať jedno ucho označené, dostanú aj vakcínu na besnotu.

Ľudia by mali vykastrované mačky vo svojom okolí chrániť pred prenasledovaním, ale prikrmovať ich nemusia. Mačka môže mať do roka až 15 mačiatok, ktoré sú už o necelý rok schopné reprodukcie.


Čítajte aj: Radnica upozorňuje na nebezpečenstvo kŕmenia mačiek


Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa Útulok Piešťany

Inzercia
Inzercia