Úspechy tenistky Depešovej a jej trénera Hrehorčíka

Soňa Depešová, zverenkyňa trénera Mareka Hrehorčíka, sa na 31. ročníku medzinárodného juniorského turnaja hráčov do 18 rokov Slovak Junior Indoor U18 2024 kategórie ITF WTT J200 prebojovala až do semifinále. Jej najlepší kariérny juniorský úspech v dvojhre ju posúva v svetovom juniorskom rebríčku ITF do druhej stovky.

Soňa, najprv dovoľ srdečnú gratuláciu k mimoriadne úspešnému tenisovému týždňu, kde si sa na prestížnom turnaji kategórie ITF WTT J200 Slovak Junior Indoor 2024 prebojovala do semifinále. Ak môžeš, pozrime sa trošku dozadu a skús nám popísať, aký bol pre Teba rok 2023.

Soňa Depešová: Ďakujem veľmi za gratulácie. Rok 2023 hodnotím ako úspešný: v rebríčku ATF som skončila v závere sezóny na 240. mieste, čo je určite krásny úspech. Minulú sezónu ma však trápili zranenia, čo ma výrazne obmedzovalo v tréningovom i turnajovom procese. Skúsila som sa však pozbierať a využiť všetky výzvy minulého roka na maximum. Paradoxne práve zranenia mi umožnili venovať sa viac štúdiu a školským povinnostiam.

Minulý rok si sa dostala aj do NTC. Čo by si poradila mladým tenistom, aby tvoj úspech zopakovali?

Od 1. decembra som oficiálne prijatá ako hráčka NTC, čo ma samozrejme veľmi teší. Hoci sa ešte necítim na to, aby som  niekomu dávala rady, môžem nateraz odporučiť maximalizovať herné i prípravné úsilie a trpezlivo prekonávať všetky neúspechy, lebo podľa mojej skúsenosti po neúspechoch príde niečo veľké. Pracovať na sebe naplno a žiadnu časť prípravy neflákať, pretože každá úľava sa neskôr hráčovi vypomstí.

Tvoj deň je iste časovo veľmi náročný – takmer denne dochádzaš na tréningy do NTC Bratislava, popri tom študuješ… ako to zvládaš?

Pravidelne dochádzam do Bratislavy, čo je časovo veľmi náročné. Sústredím sa intenzívne na tenis a prípravu a na školu si takisto dokážem nájsť čas. Sama však teraz neviem ako sa budú veci vyvíjať ďalej. Viem len to, že to nie je jednoduché. Pri súčte tenisu, kondičnej prípravy a povinností v škole, k tomu ešte pripočítam čas na regeneráciu… nuž, vychádza mi z toho, že voľného času mám naozaj veľmi málo.

Rok 2024 má byť podľa astrológov rokom úspechov a splnených nádejí. Popíšeš nám svoje plány a očakávania v tomto roku?

Medzi moje tohtoročné plány patrí jednoznačne juniorský grandslam. Mojim hlavným cieľom je junior cup, takže práve na to zameriam celú tenisovú prípravu. Verím, že budem úspešná, pretože začiatok sezóny mi vyšiel. Nevidím dôvod, prečo by to takto nemalo pokračovať a moje plány by sa tak mohli naplniť.

Ak by si mala zadefinovať svoje tenisové kariérne očakávania v perspektíve končiacej juniorskej kategórie, ale aj z dlhodobejšieho hľadiska, čo by sme našli v tvojom portfóliu?

V mojej končiacej juniorskej kariére vnímam ako hlavný cieľ už spomínané grandslamy a čo najlepšie výsledky na nich. Z dlhodobejšieho hľadiska sa chcem prepracovať na ženské turnaje, hoci tu ešte nemám presne zadefinované ciele. Dostať sa však do stovky a stúpať vyššie vidím ako naplniteľnú túžbu a reálnu ambíciu. Teraz ma však čaká najbližšia budúcnosť a v nej obstáť je moja priorita.

Keby si mala zhodnotiť tvoj posledný veľký úspech na Slovak Junior Indoor 2024 – čo pre teba znamená, ako si sa naň pripravovala a ako si spokojná so svojim výkonom?

Som veľmi spokojná a teším sa výsledku. Lepší začiatok sezóny som si nemohla želať. Teším sa o to viac, keďže začiatky sezóny pre mňa nebývali také úspešné ako tentoraz. Moja intenzívna príprava spočívala v každodennom dvojfázovom tréningu v bratislavskom NTC. Prípravu som jednoznačne nepodcenila. So svojim výkonom som spokojná aj preto, lebo rozbeh bol pre mňa náročný, hlavne prvý zápas, z ktorého som po dlhšej turnajovej prestávke bola trošku nervózna a chýbala mi práve zápasová prax. Spočiatku som jednoznačne vyhrávala, ale po zaváhaní som si musela trpezlivo budovať ďalšie body do postupu. Druhý i tretí zápas mi vyšiel, hoci štvrtý zápas do semifinále už nebol celkom podľa mojich predstáv, ale v závere som s turnajom veľmi spokojná. Viem však, že ešte stále som nepredviedla svoj najlepší výkon, čo ma motivuje k ďalšiemu rastu.

Na záver – čo ťa čaká v tenise v najbližších dňoch?

Program najbližších dní rámcuje cesta do latinskej Ameriky na 2 medzinárodné tenisové turnaje. Následne ma čakajú ešte ďalšie dva a na konci apríla sa budem tešiť na ďalšie výzvy.

Srdečná gratulácia k úspechu Vašej zverenkyne v športovej sezóne i k Vášmu trénerskému úspechu. V čom vidíte predpoklady pre Sonin úspech a ako definujete jej perspektívy?

Marek Hrehorčík: Ďakujem za gratuláciu. Myslím, že pre Soňu je to výborný odrazový mostík do novej sezóny. Keďže turnaj bol kvalitne obsadený, tak práve tento turnaj sa zvlášť cení. Ako hlavné predpoklady Soninho úspechu vnímam jej pracovitosť a vôľu k víťazstvu, čo je pre ňu typické od začiatku jej kariéry. Perspektívy je ťažké teraz definovať, keďže je len začiatok sezóny. Máme však stanovený výkonnostný cieľ a určite by sme chceli už tento rok vyskúšať kvalifikáciu juniorských grandslamov. Neviem, či sa to Soni podarí, ale už týmto turnajom sa k tomuto významne priblížila.

Keby ste mali zhodnotiť minulý rok z hľadiska Vašej trénerskej aktivity, aký bol?

Rok 2023 vnímam ako rok na hojdačke: pôsobil som vo viacerých kluboch a trénoval na rôznych kurtoch v okolí Piešťan, veľa som cestoval, samozrejme absolvovali sme turnaje a trénoval som aj iných zverencov. Cítil som sa ako „obývačkový tréner“ – bol som všade i vlastne nikde. Verím, že tento rok bude aj pre mňa v tomto ohľade priaznivejší.

Vaše aktuálne angažmá v NTC Bratislava je novou situáciou pre profesijný i súkromný život. Čo sa pre Vás mení?

Jednoznačne je to pre mňa veľká zmena, ktorá iste ovplyvní môj život. Ako od profesionálneho trénera NTC sa odomňa očakáva, že so Soňou absolvujeme veľa zahraničných turnajov, čo sú pre mňa výjazdy mimo republiku po väčšiu časť roka, to iste zasiahne aj do môjho súkromného života. Ale moja priateľka je veľmi tolerantná, podporuje ma a akceptuje moje kariérne výzvy i novú situáciu. Uvedomujem si, že bez jej podpory by som to nemohol robiť. Kariérne ma táto výzva jednoznačne posúva vpred, ale viem aj to, že to bude stáť množstvo času a úsilia.

Vráťme sa ešte k poslednému úspechu Soni, môžete ho vyhodnotiť z hľadiska trénera? V čom vidíte tajomstvo jej úspechu? Vidíte aj rezervy, na ktorých musí Soňa pracovať?

Tajomstvo Soninho úspechu vidím jednoznačne v kvalitnom prvom i druhom servise. Nízka chybovosť pri podaniach a ich kvalita bola jej najsilnejšou zbraňou na turnaji. Čo sa týka rezerv – Soňa je stále juniorka, takže sa má v čom zlepšovať a NTC Bratislava jej v kvalitatívnom raste určite pomôže.

Trénujete Soňu od jej začiatkov, ste spolu takpovediac denne. Ako sa po takom čase vyhnúť stereotypu a tzv. ponorkovej chorobe?

Máte pravdu, so Soňou som od jej začiatkov. Naša spolupráca trvá už 8 rokov, je však založená na otvorenej komunikácii, zdieľanom rešpekte a vzájomnej tolerancii. Soňa je tzv. dobrá povaha, takže aj mne sa s ňou dobre spolupracuje. V minulosti bol môj trénerský prístup viac direktívny, dnes je to však skôr o konverzácii a mojom záujme o jej hru i osobnosť. Je to o schopnosti načúvať si, čo spätne aj mňa posúva dopredu. Na záver sa chcem poďakovať tenisovému klubu Kúpele Piešťany a jeho prezidentovi Andrejovi Bartovicovi, ktorý nám vytvára dobré podmienky na trénovanie i fyzickú prípravu.

Talent a odhodlanie Soni Depešovej a úspešné vedenie jej trénera Mareka Hrehorčíka môžu motivovať k zmysluplnému využitiu voľného času aj deti z Piešťan a okolia. Tenisový klub Kúpele Piešťany pozýva nádejné talenty do projektu Dajte deti na tenis. Cieľom projektu je spopularizovať tenis ako zdraviu prospešnú celoživotnú športovú aktivitu pre deti a mládež. Deti vo veku od 5 do 8 rokov majú možnosť v prípravke klubu vyskúšať si tenis a osvojiť si základy tejto krásnej hry. Všetky sú vítané. Každý utorok (17.00-18.00) a sobotu (9.30-10.30) je možné prihlásiť sa v Tenisovej hale TK Kúpele Piešťany na Valovej ulici. Príďte si tenis vyskúšať a ochutnať čaro tohto krásneho športu.

Autor: TK Kúpele Piešťany
Foto: archív TK Kúpele Piešťany