Trnavský župan udelí Ceny slobody Antona Srholca

Prvými laureátmi Ceny slobody Antona Srholca budú Milan Kňažko, Ján Kuciak a Martina Kušnírová, Lajos Grendel, Helena Woleková a Jaroslav Žilák.

Trnavský župan Jozef Viskupič ocení osobnosti za ich mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu a za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti. Ceny budú odovzdané symbolicky 17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Trnavský samosprávny kraj si v sobotu 17. novembra sériou podujatí pripomenie výročie udalostí Novembra ´89.

Od 9.00 hod. otvorí trnavská župa svoj úrad pre verejnosť, kde si v rámci Župného dňa otvorených dverí budú môcť návštevníci prezrieť priestory úradu, diskutovať so županom Jozefom Viskupičom, vicežupanmi, poslancami a verejnosti sa odprezentujú aj stredné odborné školy. Pripravený je program pre najmenších.

Popoludní je na Trojičnom námestí naplánovaný koncert Pocta slobode, kde vystúpi Dano Heriban s projektom Čosi úsmevné a skupina Korben Dallas.

Deň vyvrcholí slávnostným odovzdaním Ceny slobody Antona Srholca v divadle Jána Palárika v Trnave a následnou talkshow Pred lampou s laureátmi ceny slobody. Slávnostný program sa začína o 19.00. h.


Anton Srholec bol slovenský rímskokatolícky kňaz a salezián, spisovateľ a charitatívny pracovník, filantrop, zakladateľ a riaditeľ resocializačného centra Resoty. Narodil sa 12. júna 1929 v Skalici a zomrel 7. január 2016 v Bratislave.[

Piešťany navštevoval ešte ako príslušník podzemnej cirkvi. Keď už stretnutia skupiny prenasledovaných duchovných neboli v byte na dnešnej Ulici Andreja Hlinku bezpečné, pokračovali v obci Nová Lehota a neskôr aj v Moravanoch nad Váhom.

Aj preto sochár Pavol Bratranec umiestnil v júni 2017 na bývalom Teplickom cintoríne objekt s názvom Pocta Antnovi Srholcovi (na titulnej snímke).


Text: Tlačová správa – Trnavský samosprávny kraj Foto: Martin Palkovič