Odhalili Poctu Antonovi Srholcovi

Objekt od piešťanského sochára Pavla Bratranca skultivoval bývalý Teplický cintorín. Pri tejto príležitosti zrenovovali aj jeho torzo, kde okoloidúci nájdu informácie o tomto výnimočnom mieste.

Uznávaný kňaz a filantrop Anton Srholec navštevoval Piešťany ešte ako príslušník podzemnej cirkvi. Keď už stretnutia skupiny prenasledovaných duchovných neboli v byte na dnešnej Ulici Andreja Hlinku bezpečné, pokračovali v obci Nová Lehota a neskôr aj v Moravanoch nad Váhom. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo vznikol objekt s názvom Pocta Antonovi Srholcovi práve v Piešťanoch.

Jeho autorom je tunajší sochár Pavol Bratranec: „Viedlo ma k tomu čaro osobnosti tohto zázračného človeka. Dokázal veci pomenovať pravým významom. Jeho myšlienka nebyť viac Slovákom, ale lepším Slovákom, hovorí za všetke.“

Anton Srholec podľa neho všetkým ukazoval, ako byť lepšími. Jeho myšlienky sú dôležité práve v období opätovného nástupu extrémizmu. „Toto je skutočne hrozba dnešnej doby, mali by sme byť všetci obozretní a opatrní,“ dodal Pavol Bratranec.

Podobne na svojho brata spomína aj Michal Srholec: „Naozaj pracoval pre dobro tejto spoločnosti, aj keď on z toho veľmi málo mal. Pre mňa bol vzorom v tom, ako vedel využívať svoj čas. Až do posledných chvíľ, keď mu zdravie bránilo a už nevládal.“

Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Mal šesť súrodencov a niektorí z nich prišli na dnešné odhalenie jeho pamätníka v Piešťanoch. Jeho brata Michala potešilo, že si ho v deň narodenia pripomenuli aj ľudia v kúpeľnom meste. Aktivity Antona Srhola totiž zahŕňali celé Slovensko.

Krátko pred odhalením pamätníka inicioval Pavol Bratranec aj renováciu torza bývalého Teplického cintorína, kde Pocta Antonovi Srholcovi stojí. Vďaka Balneologickému múzeu Imricha Wintera tam ľudia nájdu aj tabuľu s informáciami o tomto mieste. Oba projekty tento opomínaný kút centra Piešťan skultivovali.

Text a foto: Martin Palkovič