Trnavské rádio má 5 rokov. Jeho počúvanosť rastie aj v Piešťanoch

Prieskumy hovoria, že s rádiom strávime denne v priemere okolo dvesto minút. Pričom až 90 % Slovákov si rádio pustí aspoň jedenkrát týždenne. To rozhodne nie je málo. V Trnave v týchto dňoch oslavuje piate narodeniny Trnavské rádio.

Z lokálnej rozhlasovej stanice, je dnes rádiom s pokrytím takmer celého Trnavského kraja. Postupne získalo niekoľko nových frekvencií od Dunajskej Stredy až po Skalicu. Výrazne skvalitnilo príjem priamo v Hlohovci, Piešťanoch a v okolitých obciach.

Medziročný prieskum počúvanosti, ktorý realizuje sieť regionálnych rádií – RegioMedia, ukázal, že Trnavskému rádiu výrazne rastú poslucháči v okresoch Hlohovec, Piešťany a Galanta. „Je to určite o  obsahu. Aj regionálny dopravný servis 0800 202 900 je k poslucháčovi bližšie, ako informácie z iných kútov Slovenska. Tie poslucháč presúvajúci sa v regióne vôbec nepotrebuje,“ hovorí manažérka pre obsah v Trnavskom rádiu Nikol Kaňuková.

Len v okrese Piešťany Trnavské rádio narástlo z 2,9% na 12%, v okrese Hlohovec to bol štvornásobný nárast a v okrese Galanta sedemnásobný. Prieskum pritom nezachytáva okresy Skalica či Dunajská Streda.

Rádio prináša všetko to, čo síce poslucháči nájdu aj na webe, ale vysielanie je o zvuku. „Je úplne iné informáciu počuť ako čítať. Zvuk prináša emóciu,“ vysvetľuje Kaňuková. Navyše výber správ ide poslucháčovi takpovediac do uší aj popri šoférovaní či práci. Vtedy priestor na „surfovanie“ na internete nie je.

V spontánnej znalosti je podľa prieskumu Trnavské rádio jednotkou. Priamo v meste Trnava na prvom mieste znalosti poskočilo až o 13 percentuálnych bodov, na celkových 78,5%. Zároveň je v samotnom meste opakovane druhou najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou.

V meraných okresoch ho pozná 116 000 ľudí a počúva 43 000 ľudí, čím sa dostalo medzi šesticu najpočúvanejších celoplošných rádií. Takmer 50% poslucháčov Trnavského rádia tvorí ekonomicky najaktívnejšia skupina poslucháčov vo veku od 26 do 45 rokov.

Denne alebo viackrát do týždňa ho počúva 60% poslucháčov. Poslucháči ho počúvajú takmer rovnomerne takmer do 20.00 hodiny.

Trnavské rádio ladí najviac poslucháčov v aute, potvrdilo to takmer 58% respondentov dopytovaných v prieskume. V práci alebo doma ho počúva zhruba 54% poslucháčov. „Tieto čísla potvrdzujú dôležitosť rádia v aute popri smart navigáciách,“ dodala Kaňuková.

Rádio je súčasťou skúmania už štvrtý rok. Spolu tak prieskum zachytil 3 200 respondentov. Ten aktuálny je z novembra 2022, opäť na vzorke 800 respondentov. Agentúra AKO merala v okresoch Trnava, Hlohovec, Galanta a Piešťany.

K piatym narodeninám tak Trnavské rádio dostalo pozitívnu odozvu poslucháčov vo forme skvelých čísiel.

Trnavské rádio naladíte na týchto frekvenciách:
Trnava a okolie 106,2 MHz
Hlohovec a okolie 103,9 MHz
Piešťany a okolie 107,9 a 97,3 MHz
Galanta a okolie 93,4 MHz
Holíč a Skalica 106,0 MHz
Dunajská Streda a okolie 98,3 MHz

Zdroj: Tlačová správa – Trnavské rádio

Ilustr. foto: Pavol Holý