Tradičná BUĎ FITka odštartuje festivalom Hory a mesto

Aj 47.ročník populárnej turistickej BUĎ FITky je tradične zameraný na športovo-turistické vyžitie širokej verejnosti za účelom prevencie zdravia, ako i vzhliadnutie série filmov na turné festivalu Hory a mesto, ktorý je už tretí rok sprievodným podujatím BUĎ FITky, organizovaným AŠK Piešťany v spolupráci najmä z OZ Hory a mesto Bratislava i MsKS Piešťany.

Tento medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva zavíta v prípade priaznivého počasia v piatok 27.5.o 20,00 hod. pod hviezdnu oblohu Prírodného kina (v prípade nepriaznivého počasia do Kina Fontána) a prinesie si so sebou i ocenené filmy z hlavného Bratislavského festivalu, vrátane nového filmu „Dhaulagirí je môj Everest“, známeho režiséra Pavla Barabáša o legende slovenského horolezectva, zaslúžilom majstrovi športu Zoltánovi Demjánovi. Čerešničkou na torte, ako povedal Peter Bohuš, prezident AŠK Piešťany bude i hosť podujatia, ktorým je práve tento, jeden z najúspešnejších výškových slovenských horolezcov, ktorí spolu z Juzekom Psotkom (zahynul pri zostupe), ako prví Slováci vystúpili na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m) v roku 1984.

 

„Sobota (28. mája) bude tradične zameraná opäť na bohatú ponuku 7 trás pre pešiu turistiku, cykloturistiku i zážitkovú turistiku s tradičným štartom na známom Kolonádovom moste od 8,00 hod. do 11,00 hod. a cieľom v Campingu Pullman, ktoré pripravili Olympijsky klub Piešťany, KST Tesla Piešťany a Slovenský cykloklub Piešťany,“ hovorí Ladislav Beleščák, predseda organizačného výboru BUĎ FITky.

Trasy sú situované do kopčekov Považského Inovca s možnosťou zastávok v areáloch Gazdovskej reštaurácie Furman, Motorestu Čertová pec so zvieratkami a detskými ihriskami i návštevou známych historických miest akými sú jaskyňa Čertová pec, stredisko Ahoj, či pietne miesto horolezca Vlada Plulíka alebo Veľmožský dvorec Kostolec, či jazero Striebornica.

Najobľúbenejšou je ale nenáročná zážitková trasa kolookruhu okolo jazerá Sĺňava, najmä pre rodiny s deťmi, ktorí ju absolvujú pešo, na bicykli, kolobežke či korčuliach so zastávkami na prejazdových kontrolách. Zážitkom je najmä návšteva ZOO v EKO Parku pri Rybárskom dvore.

Podujatie finančne podporili mesto Piešťany, Rezort Piešťany i Regionálne združenie KST Trnava.

Bližšie informácie získate na stránke www.askpn.sk/podujatia/turistika

Text: Ladislav Beleščák