Tipy na turistické trasy v okolí Piešťan

Leto je už takmer tu a s jeho príchodom sa vonku objavuje čoraz viac turistov. Tí majú často záľubu nielen v samotnej turistike, ale aj v objavovaní prírody. Miest na spojenie týchto dvoch vášní je na Slovensku nespočetne. My pre vás preto vyberáme niekoľko turistických trás v okolí Piešťan, ktoré sú ako stvorené na trochu fyzickej aktivity spojenej s obdivovaním krás tohto kraja.

Malá a Veľká Pec

Ak si chcete dopriať pauzu od každodenných povinností, práce či športových tipov na stránke https://extra.bet365.com/news/sk/, Malá a Veľká Pec sú pre vás ideálnou voľbou. Oblasť sa nachádza v Dobrovodskom krase. Ide o dve turistické miesta, ktoré zároveň predstavujú i prírodné pamiatky. Ideálnym začiatkom tejto trasy je obec Prašník. Je možno trošku škoda, že k Malej Peci nie sú vyznačené žiadne oficiálne turistické chodníky, no dostanete sa tam širokým chodníkom v lese, pričom sa musíte pripraviť na mierne stúpanie hustým lesom. Cestu zjednodušuje aj sporadické značenie, ktoré vytvorili domáci. Keď sa z lesa dostanete na trávnatú oblasť, uvidíte skalnatý útvar na zalesnenom vrchu. Ak sa dostanete až sem, gratulujeme. Máte pred očami Malú Pec. Pre turistov je najatraktívnejšia práve skalná brána tvorená pieskovcom, ktorej okolie je zdobené plodnými borievkami, ale aj sedmokráskami či fialkami. Ak sa opäť presuniete späť do lesa a na rázcestí odbočíte vľavo, lesnou cestou sa dostanete až k jaskyni Veľká Pec. Ide o asi 15 metrovú jaskyňu, ktorá je prístupná každému. Trasa má takmer 13 kilometrov.

Havrania skala

Havrania skala sa na nachádza vo výške 580 metrov nad morom. Jej miesto je nad Smolenicami, kde sa taktiež môžete ísť pozrieť na Smolenický zámok. Samotné skalnaté bralo je pravidelne cieľom lezcov, no vyhľadávajú ho aj turisti. Najlepším zahájením tejto trasy je smolenická vlaková stanica, odkiaľ je túra dlhá asi dva a pol kilometra. Môžete sa držať žltých značiek a následne sa preorientovať na značky červené, ktorými sa napojíte na Štefánikovu magistrálu. Skala je tvorená vápencom a prekvapivo ide o pomerne nenáročný výstup. Z vrcholu Havranej skaly si môžete vychutnať pohľad na Malé Karpaty či Podunajskú nížinu.

Veľký Plešivec

Ide o takmer 14 a pol kilometrovú trasu vedúcu k najvyššiemu vrchu Čachtických Karpát nachádzajúcemu sa nad Hrachovišťom a Čachticami. Vedie k nemu hneď niekoľko ciest – z Hrachovišťa je to trasa dlhá asi 2 kilometre, z Čachtického hradu 5 kilometrov. Veľký Plešivec ja obľúbeným turistickým bodom počas celého roka, a to najmä kvôli tomu, že samotný výstup nie je príliš fyzicky náročný a z vrchu môžete pozorovať údolie Váhu, Považský Inovec i krásu okolitých oblastí. Plešivec je aj vyhľadávaným pútnickým miestom. Stojí tu totiž železný kríž, ktorý sem bol prinesený v roku 1923 a má na sebe podobizeň Ježiša Krista.