Tipy, ktoré vedú k nižšej spotrebe paliva

Vyrážate so svojím autom na cesty každý deň a mesačne miniete na palivo až niekoľko tisíc eur? Potom by ste mohli zvážiť niekoľko tipov, ktoré znížia spotrebu paliva a ušetria vašu peňaženku. V dnešnej dobe sa šetrí všade, kde sa dá, a aj na pohonných hmotách môžete napriek rastúcim cenám trochu ušetriť tým, že budete udržiavať svoje auto v dobrom stave, pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách, vypínať klimatizáciu, správne radiť rýchlostné stupne alebo vypínať tempomat.

Ako jazdiť tak, aby vás to nestálo príliš veľa peňazí?

Hladká jazda sa o to postará

Ak patríte k vodičom, ktorí radi zrýchľujú a potom brzdia, musíme vás upozorniť, že tento spôsob jazdy vám palivo práve neušetrí. Práve naopak, môže zvýšiť vašu spotrebu paliva takmer o polovicu. Pomalšou jazdou šetríte nielen palivo, ale aj životnosť motora, tlmičov a pneumatík.

Naučte sa správne radiť prevodové stupne

Nižšie otáčky znamenajú nižšiu spotrebu paliva, preto je dôležité naučiť sa správne používať radiacu páku.

Klimatizácia len pre bohatých

Jazda bez klimatizácie v letných dňoch, keď teploty stúpajú nad 25 stupňov, môže znepríjemniť cestovanie, ale na druhej strane vám ušetrí pár drobných. Používajte preto klimatizáciu s rozumom a namiesto toho otvorte okná.

Nestojte v dopravných zápchach

Čakanie v dopravných zápchach asi nikto z nás nevyhľadáva. Okrem toho, že je to nepríjemné, nie je to ani ekonomické. Práve časté dochádzanie do práce vám môže urobiť veľkú dieru do vrecka. Naplánujte si preto trasu vopred a snažte sa dopravným zápcham čo najviac vyhnúť.

Skontrolujte si tlak v pneumatikách

Optimálny tlak v pneumatikách poskytuje ideálnu rovnováhu medzi výkonom, bezpečnosťou a úsporou paliva. Nízky tlak v pneumatikách môže spôsobiť, že motor spotrebuje viac paliva. Tlak kontrolujte približne raz za tri mesiace.

 

Starajte sa o svoje vozidlo každý deň

Čím lepší je stav vášho vozidla, tým nižšia je spotreba paliva. Najväčšiu úlohu pri šetrení zohráva stav motora a tlmičov. Dodržiavajte preto pravidelné servisné intervaly a venujte pozornosť každej maličkosti, ktorá sa vám počas jazdy nezdá v poriadku.

Zbavte sa ťažkej batožiny

Väčšia hmotnosť sa rovná väčšej spotrebe paliva, pretože ťažšie auto si vyžaduje viac výkonu. Odstráňte preto nadbytočnú hmotnosť a snažte sa jazdiť čo najľahšie.

Investujte do úsporného vozidla

Auto s nízkou spotrebou paliva vás síce pri kúpe bude stáť viac peňazí, ale v konečnom dôsledku vám ušetrí veľa. Vyberte si preto menej spotrebné auto, vyhnite sa ťažkým SUV a vyberte si čo najmenšie auto do mesta. Napríklad taký predaj ojazdených áut je čoraz viac na vzostupe a niet sa čomu čudovať.

Nejazdite sami

Posledným tipom, ako pri jazde autom ušetriť nejaký ten cent, je vziať so sebou spolujazdca, aby ste sa podelili o náklady na cestu a šetrili životné prostredie.

(Reklamný článok)

Photo by engin akyurt on Unsplash

Photo by Jean-christophe Gougeon on Unsplash