TAVOS: Tamajka a spol. podávajú trestné oznámenie, Bročka chyby odmieta

Výstavba kanalizácie v obci Kátlovce začala podľa niektorých akcionárov Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) bez verejného obstarávania a je pridrahá. Chcú preto podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Primátor Piešťan Miloš Tamajka, primátorka Vrbového Ema Maggiová a starostka Maduníc Alena Jelušová opierajú svoje podozrenia o verejne dostupné zdroje prístupné na web stránke TAVOS-u a obce Kátlovce.

„Zistili sme, že je tam mnoho nejasností. Cena podľa nášho názoru bola neúmerne navyšovaná a čo je najdôležitejšie, predstavenstvo spoločnosti vôbec neschvaľovalo zmluvu s dodávateľom a nerealizovalo sa verejné obstarávanie na túto akciu,“ povedala Alena Jelušová o aktuálne prebiehajúcej výstavbe kanalizácie v obci Kátlovce.

Skupina primátorov a starostov, medzi ktorými je aj Miloš Tamajka, minulý týždeň predsedu Dozornej rady TAVOS-u Petra Bročku vyzvala, aby tento projekt zastavil. Keďže to neurobil, chcú podať trestné oznámenie.

Zástupcovia vodární vrátane primátora Trnavy Petra Bročku akékoľvek podozrenia odmietajú. Spoločnosť TAVOS podľa nich prebrala tento projekt od obce Kátlovce so všetkými právami aj povinnosťami, preto jej zástupcovia nemohli ukončiť zmluvný vzťah s dodávateľom – firmou Staveko a vyhlásiť nové verejné obstarávanie.

Vodárne tiež popreli medializované informácie, že cena projektu bola neúmerne navýšená. Dĺžka kanalizácie totiž nie je 430, ale až 860 metrov a TAVOS-u tým nevznikli žiadne neobvyklé náklady. Celou záležitosťou sa má na najbližšom zasadnutí zaoberať aj dozorná rada.

Jej podpredsedom je od mája aj starosta Kátloviec Pavol Johanes. Stal sa ním na mimoriadnom valnom zhromaždení TAVOS-u, kde akcionári tesnou väčšinou odvolali Miloša Tamajku a Emu Maggiovú. Primátor Piešťan bol dovtedy predsedom dozornej rady a primátorka Vrbového jej členkou. Návrh na ich odvolanie podal práve Peter Bročka a odôvodnil ho stratou dôvery.

Uznesenia z tohto valného zhromaždenia považujú Tamajka a Maggiová za neplatné a napadli ich na súde. Ten vydal predbežné opatrenie, na základe ktorého sa dvaja noví členovia dozornej rady (starostovia obcí Bučany a Veľké Kostoľany) majú zdržať konania.

Akcionármi Trnavskej vodárenskej spoločnosti sú výhradne mestá a obce. Piešťany, ako druhý najväčší akcionár, nemajú od konca mája svojho zástupcu v dozornej rade ani v predstavenstve.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič