Svieťte ekonomicky aj ekologicky: Stačí siahnuť po moderných zdrojoch. Ktoré to sú?

Pri postupnej zmene prevažujúceho pohonu áut z fosílnych palív na elektrinu zostávajú ekonomické aj ekologické prínosy predmetom diskusie. Vývoj v segmente zdrojov svetla v prospech LED technológie je nekompromisný, logický a vítaný cez prizmu úspor aj prívetivosti k životnému prostrediu.

Prvotnou náhradou starosvetskej volfrámovej žiarovky – dnes technicky i morálne zastaralej, ba priam už iba múzejnej – boli halogénky, ktoré dosiaľ majú uplatnenie napríklad v automobilovej sfére.

Dvojnásobná životnosť, porovnateľné náklady

Halogénové žiarovky tiež fungujú na princípe rozžeraveného vlákna vyžarujúceho svetlo. V porovnaní s predchodkyňami majú zhruba dvojnásobnú životnosť a hlavnými prednosťami sú optimálne farebné podanie, okamžité dosiahnutie plného výkonu a priaznivá obstarávacia cena. Prevádzkové náklady však pritom nie sú významne nižšie.

Úsporné svetelné zdroje sa delia na kompaktné žiarivky a LED žiarovky. Kompaktné žiarivky sú miniaturizovanou verziou neóniek. Elektrický výboj premieňa pary ortuti na ultrafialové svetlo modifikované vrstvou luminoforu na viditeľné. Cena činnosti je asi štvrtinová oproti klasickým žiarockám. Nevýhodami sú pomalší nábeh, zložitá recyklácia a riziko kontaminácie okolia pri poškodení.

Od remízy na prelome milénií k dnešnej dominancii

Diódy emitujúce svetlo, čiže LED žiarovky (Light Emitting Diode), vznikli v roku 1962 v dielni Nicka Holonyaka. Začiatkom nového milénia predstihli svojou účinnosťou klasické žiarovky a medzičasom už celkovo dominujú.

V súčasnosti má „ledka“ približne 8-krát nižšiu spotrebu. Univerzálny prepočet nie je možný: volfrámová žiarovka totiž vyprodukuje z 1 wattu príkonu v podstate stabilne svetelný tok 12 lúmenov, u jednotlivých typov LED žiaroviek je rozpätie od 80 lm do 160 lm.

Rádovo dlhšia výdrž oproti edisonkám

Ďalším obrovským benefitom LED žiaroviek je priam rádovo dlhšia životnosť oproti klasike. Často deklarovaná dolná hranica výdrže 15 000 hodín znamená v prepočte takmer dva roky prevádzky v režime 24/7. Skutočná funkčnosť sa pritom skôr blíži k 30 000 hodinám a výnimkou nie je ani 50 000. Volfrámovka ponúkala okolo 2 000.

Navyše, „ledky“ sú tolerantnejšie k vysokej frekvencii zapínania a vypínania: on/off v pohode zvládnu 20 000-krát. Samozrejmosťou je, že okamžite po spustení dodávajú plnohodnotný jas. Zoradené do pásov sa jednoducho, flexibilne a adaptabilne montujú, sú nenápadné a nezaberajú miesto. Okrem toho sa ľahko obsluhujú, dobre odolávajú mechanickému kontaktu a sú v zásade bezúdržbové.

Bez toxických látok a odpudzujú drobný hmyz

LED žiarovky neobsahujú toxické látky. Energiu šetria aj prostredníctvom stmievateľnosti a rôznych uhlov rozptylu svetla – dajú sa použiť adresnejšie. Z bezpečnostných, inštalačných a energetických dôvodov je významné, že vydávajú minimum tepla, zatiaľ čo „edisonky“ naň premieňajú až 92 % energie. K tomu všetkému si pri „ledkách“ pridajte produkovanie ultrafialového svetla a infračerveného žiarenia odpudzujúceho drobný hmyz.

(Reklamný článok) Foto/Credit: Joel Henry /  Unsplash.com