Súčasné umenie vystavia v priestoroch Kaštieľa Moravany nad Váhom

Druhý ročník medzinárodnej umeleckej výstavy Artrooms Moravany prinesie do priestoru kaštieľa v Moravanoch nad Váhom diela vyše tridsiatich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň domácej i zahraničnej výtvarnej scény.

Práce autorov v zastúpení socha, maľba, fotografia, performance, svetelná inštalácia a iné médiá budú rozložené v troch podlažiach kaštieľa do priestoru 24 komnát. Rovnako bude využitý aj kaštieľny park, ktorý poslúži na prezentáciu veľkorozmerných sochárskych a objektových inštalácii od rôznych autorov.

Aktuálny ročník Artrooms Moravany s podtitulom Sme príroda, ktorá sa bráni sa tematicky zameriava na prehodnotenie prístupu človeka k prírode. Tento vzťah bol po dlhý čas formovaný presvedčením, že ľudský rozum si podmaňuje svet, panuje a dominuje nad prírodou.

Predstava autonómneho človeka, ktorý dokáže prírodu ovládať, prevažuje od doby európskeho osvietenstva a stretávame sa s ňou doposiaľ. Aktuálna pandémia koronavírusu nám však ukázala absurditu tejto teórie a zdôraznila skutočnosť, že udalosti na planéte Zem sú navzájom prepojené obrovským množstvom vzťahov. Človek nestojí mimo prírody, ale je jej súčasťou a je na nej závislý.

Vybraná skupina vystavujúcich autorov vo svojej tvorbe zachytáva tento vzťah a prináša, často kritický, autorský pohľad na zvolenú tému. Niekoľko umeleckých diel práve preto vzniklo pod vplyvom aktuálnej globálnej situácie či lokálnych udalostí prebiehajúcich v poslednom období.

Kaštieľ Moravany, ktorý stále podlieha rozsiahlej rekonštrukcii sa aj prostredníctvom druhého ročníka výstavy Artrooms Moravany opäť dostáva do povedomia širokej verejnosti. Niekdajší domov Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov v správe Slovenského fondu výtvarných umení slúžil potrebám umelcov od 70. rokov.

Konali sa tu rôzne umelecké aktivity či stretnutia výtvarníkov a v kaštieľnom parku boli umiestnené plastiky od domácich i zahraničných tvorcov. Od roku 2006 kaštieľ chátral, kým sa nedostal pod správu súkromného vlastníka. V roku 2019 sa tu konal 1. ročník Artrooms Moravany, ktorý má okrem prezentácie súčasného umenia ambíciu vrátiť kaštieľ späť na kultúrnu mapu.

Výstava bude návštevníkom prístupná až do 19. septembra vždy v dňoch piatok / pobota / nedeľa od 10:00 -18:00 h s voľným vstupom. Organizátormi výstavy sú 4D Gallery v spolupráci s O. Z. Kaštieľ Moravany.

Projekt Artrooms Moravany z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Vystavujúci autori: Darina Alster, Nela Bartová, Mário Birmon, František Bohunický, Borek Brindák, Miroslav Brooš, David Demjanovič / Jarmila Mitríková, Radovan Dranga / Alex Zelina, Annika Eschmann, Elizabeth Gerdeman, Michael Hahn, Dominika Kackosová, Kristína Kandríková, Martin Kochan, Miloš Kopták, Ema Lančaričová, Matouš Lipus, Kata Mach, Stano Masár, Ján Mathé, Erika Miklósová, Alžbeta Meňkyová, Olga Paštéková, Jozef Pilát, Tomáš Rafa, Shyra de Souza, Iveta Tomanová, Jakub Trajter, Dionýz Troskó, Michal Trpák a ďalší.

Kurátorka: Lenka Kukurová

Kurátorska spolupráca: Filip Krutek, Diana Klepoch Majdáková, Zuzana Sabová

Riaditeľka projektu: Zuzana Sabová

Miesto: Kaštieľ Moravany

Vernisáž: 11. 7. 2020 o 16.00 hod

Trvanie: 12. 7. – 19. 9. 2020


 

Zdroj: Tlačová správa Artrooms Moravany nad Váhom