Strom od festivalu Grape je už v parku, Piešťany sú ideálne, hovoria organizátori

Vzrastlý platan bol cez víkend ozdobou festivalového areálu, v polovici týždňa ho zasadili v parčíku za Gymnáziom Pierra de Coubertina. Podľa organizátorov ide o symbolické prepojenie festivalu a mesta.

„Máme veľa návštevníkov, ktorí nie sú bežní, ale prichádzajú ako VIP alebo spolu s kapelami. Napadlo nás, že títo ľudia by mohli dať minimálny dobrovoľný príspevok 5 eur na nejakú dobrú vec,“ vysvetlil organizátor festivalu Grape Juraj Podmanický.

Pre rok 2017 bol touto dobrou vecou vzrastlý platan, ktorý na piešťanské letisko priviezli z Devínskej Novej Vsi a po festivalovom víkend ho zasadili v parku.


Pozrite si veľkú fotogalériu z 8. ročníka festivalu Grape


Spolu so zamestnancami mestského úradu hľadal vhodné miesto na výsadbu stromu Dušan Knap z Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj. „Ďalšie podobné stromy sa už na toto miesto nezmestia, ale mali sme s organizátormi festivalu debatu, ako by mohli aj ďalšie ročníky zanechať takúto pozitívnu environmentálnu stopu na našej planéte,“ povedal Dušan Knap.

Strom podľa jeho slov po výsadbe dostal 2-tisíc litrov vody. „To, že zhadzuje časť zelenej plochy je úplne normálna reakcia. Veríme, že sa ujme.“

Za radnicu platan prijal viceprimátor Martin Valo, podľa ktorého poteší každého návštevníka festivalu aj samotných Piešťan.

Naše mesto považujú organizátori za ideálne pre konanie festivalu. Jedinou výraznou zmenou, ktorú po tomto ročníku chystajú, je usporiadanie samotného areálu. „Festival je veľký a návštevníkov máme veľa, takže to musíme trochu prispôsobiť. Mesto Piešťany je ideálne miesto pre konanie festivalu, takže chceme zostať tu. Ale musí tu zostať aj letisko,“ uzavrel Juraj Podmanický.

Pozrite si video, ako strom v parku za gymnáziom sadili:

Text a foto: Martin Palkovič