Stojan, lavička, lehátko – Lido robí lepším nový mobiliár

Iba jeden víkend stačil skupine šikovných ľudí, aby vylepšili južný cíp Vážskeho ostrova. Na základe jednoduchého návrhu vytvorili exteriérový mobiliár, na ktorý je možné nadväzovať.

Na brehu Váhu vyrástol drevený objekt, ktorý je pre toto miesto ako stvorený. Počas celého roka sa práve tam chodia kúpať otužilci. V lete môže lavičku kombinovanú s lehátkom a stojanom na bicykle využívať každý.

„Využitie by tomu mali dať ľudia, ktorí sem prichádzajú,“ hovorí Lívia Gažová, jedna z autoriek nápadu. Už dnes ráno, ešte pred dokončením, si tu oprel bicykel a prezliekol sa do plaviek muž, ktorý sa prišiel okúpať vo Váhu.

Objekt je modulárny a vyrobený z ľahko dostupného materiálu. Preto môžu vznikať aj ďalšie prvky. „Zámerom projektu Tvoríme Lido bolo, aby tu vznikol nejaký koncept,“ pokračuje Lívia Gažová. „Kto chce, môže na to nadviazať. Manuál mu radi poskytneme.“

Stačí mať chuť niečo nové postaviť. Ako materiál poslúžia obyčajné drevené dosky.

O koncept aj realizáciu sa postarali architektky zo združenia Woven a Centrum architektúry, ktoré organizovali aj minuloročný Workshop 1:1. V sobotu sa do stavby nového mobiliáru zapojili aj dobrovoľníci a členovia združenia Spoločne pre Piešťany, ktorí tiež opravili schody pod Húpacím mostom. Projekt finančne podporila Nadácia Tatra banky.

Na titulnej fotke zľava: Lorcan Koethe s dcérou Amáliou, Marianna Maczová, Anna Cséfalvay a Lívia Gažová (chýba ďalšia z autoriek, Danica Pišteková).

Text: Martin Palkovič Foto: Lívia Gažová, MP