Dom umenia ako perla svetovej architektúry – uskutoční sa prehliadka aj diskusia

Foyer, galériu, javisko, ale aj zákulisie budú mať možnosť spoznať zblízka účastníci dvoch komentovaných prehliadok piešťanského Domu umenia. Po tej sobotnej sa uskutoční premietanie dokumentu o jeho autorovi a diskusia s názvom Dom umenia: Lekcia pre Istropolis?

Aj tento rok budú súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Cinematik komentované prehliadky Domu umenia s architektkami Líviou Gažovou a Evou Rohoňovou. Ich cieľom je upozorniť verejnosť na kvality tejto stavby a predstaviť aj jej technické zázemie.

Jej autor Ferdinand Milučký vo svojom diele prepojil brutalizmus a ľudové umenie do kompozične, tvarovo i materiálovo vyváženého celku. Aj preto je Dom umenia považovaný za perlu svetovej architektúry.

Komentované prehliadky sa uskutočnia v piatok 11. a v sobotu 12. septembra. Začínajú o 9.00 h, vstup na ne je voľný a účastníci sa nemusia vopred registrovať. Po sobotnej prehliadke bude nasledovať diskusia o tom, či môže byť piešťanský Dom umenia príkladom pre bratislavský Istropolis.

S architektkou Líviou Gažovou o tom budú hovoriť riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá, Peter Szalay z Oddelenia architektúry SAV a Adam Gajdoš z projektu Ikony.

Diskusia sa uskutoční v sobotu 12. septembra v Cinematik bare pred Domom umenia. Začína o 11.00 h.

Dokumentárny film o Ferdinandovi Milučkom zo série Ikony premieta Cinematik v ten istý deň o 10.00 h v Dome umenia.

Facebookovú udalosť podujatia nájdete na tejto adrese.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič