Štátny tajomník o letisku: Chceme počuť alternatívy

Ako bude na valnom zhromaždení spoločnosti Letisko Piešťany hlasovať zástupca ministerstva dopravy je stále otázkou. Jednoznačnú odpoveď na ňu dnes štátny tajomník Viktor Stromček nedal.

Tému likvidácie letiskovej spoločnosti otvoril opozičný poslanec Boris Kollár. Zástupcu ministerstva dopravy sa na postoj rezortu pýtal počas rokovania Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ktorému predsedá.

„My chceme počuť aj iné alternatívy, ktoré by znamenali potenciálny rozvoj toho letiska,“ odpovedal mu štátny tajomník Viktor Stromček. „Treba si povedať, či to má nejaké iné možnosti využitia alebo nie. Akcionári sa potom rozhodnú.“

Dodal, že štát sa opakovane pokúšal rozdeliť svoj podiel medzi ďalších dvoch akcionárov – Trnavský samosprávny kraj a Mesto Piešťany. Ministerstvo podľa jeho slov nemá žiadny vplyv na majetkové rozhodnutia Letiska Piešťany a. s. a jeho zástupcovia nie sú aktuálne v predstavenstve ani v dozornej rade.

Postoj štátu bude pritom jazýčkom na váhach už 29. novembra, kedy sa uskutoční mimoriadne valné zhromaždenie. Trnavský samosprávny kraj navrhuje likvidáciu spoločnosti, radnica je proti. Župa má má necelých 60 percent akcií. Na rozhodnutie o likvidácii je potrebný súhlas akcionárov, ktorí majú spolu dvojtretinový podiel.

„Treba to dať do reštrukturalizácie a zachovať funkčnosť letiska. Treba nájsť menežment, ktorý to bude vedieť robiť alebo nájsť niekoho, kto si to prenajme. Aj keď len za jedno euro,“ povedal po rokovaní Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj jeho predseda Boris Kollár a dodal: „Chceme tam urobiť poslanecký prieskum.“

Petíciu za zachovanie letiska podporilo už vyše 2 tisíc ľudí. Jej organizátori budú podpisy zbierať do 25. novembra a potom ju odovzdajú predsedovi Trnavského samosprávneho kraja Tiborovi Mikušovi.

Téma sa postupne dostáva ja do celoštátnych médií. Pravidelne sa jej venuje denník Pravda a veľký priestor jej dal aj Denník N. Prenos z rokovania parlamentného výboru dnes priniesol spravodajský server Aktuálne.sk:

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič